Πρόσφατη ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφερε στο φως ότι παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ανεργία μειώθηκε στην Ένωση η αισιόδοξη αυτή τάση δείχνει να επιβραδύνεται.

Πιο συγκεκριμένα, στο τελευταίο τέταρτο του 2007 παρατηρήθηκε αύξηση της απασχόλησης κατά 3,3 εκατομμύρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των εργαζόμενων στην Ευρώπη άγγιξε τα 224,5 εκατομμύρια ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε στα 16,1 εκατομμύρια στις αρχές του 2008.

Αν και το τελευταίο διάστημα η απασχόληση αυξανόταν, σταθερά, με ποσοστό 1,5% στο τελευταίο τέταρτο του 2007 ο τετραμηνιαίος ρυθμός μειώθηκε από 0,4% στο 0,2% κατά τη διάρκεια του τελευταίου τετραμήνου.

Η μείωση της ανεργίας ήταν αποτέλεσμα των καλών αποδόσεων της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ισπανίας. Με την εξαίρεση της Ουγγαρίας και της Λιθουανίας όλα τα κράτη – μέλη βίωσαν σταθερή ανάπτυξη της απασχόλησης και κυρίως η Ιρλανδία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Σλοβενία ξεπέρασαν την ετήσια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 3%.

Το απαισιόδοξο, όμως, είναι ότι εξελίξεις όπως η οικονομική κρίση, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε οικονομική επιβράδυνση. Κατά συνέπεια ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας είναι πολύ πιθανό να σημειώσει πτώση.

Πηγή: Quarterly EU Labour Market Review – Spring 2008