Μείωση προσλήψεων, αυξήσεις μισθών έως και 4% και φόβος για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης παρουσιάζονται στα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου του 2010 της Πανελλήνιας έρευνας Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας που διενεργείται από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας του ALBA.
Τους τελευταίους έξι μήνες το 40% των ελληνικών επιχειρήσεων κατέφυγαν σε απολύσεις ενώ για το επόμενο εξάμηνο, μία στις τέσσερις εταιρείες αναμένεται να μειώσει το προσωπικό της.
Τα επίσημα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στις 21 Ιανουαρίου σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το ALBA στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, στο Κολωνάκι με την υποστήριξη των Ελαστικών Continental.
Η έρευνα διεξάγεται κάθε 6 μήνες με την υποστήριξη της ECDL Hellas και έχει ως στόχο την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν στις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής στελεχών αλλά και την καταγραφή των προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες στην Ελλάδα Ο 1ος κύκλος (1ο εξάμηνο) του 2010 διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2009 – Ιανουάριος 2010 με χορηγό της ειδικής θεματολογίας, που αφορά στην Οικονομική Κρίση και τις Επιπτώσεις της, την Eurobank Business Services.
Ορισμένα από τα αποτελέσματα της έρευνας:
1. Το 40,2% των εταιρειών δηλώνει ότι ήδη έχει επηρεαστεί πολύ ή και δραματικά από την πρόσφατη οικονομική κρίση. Μόνο το 3,8% δηλώνει ότι έχει μείνει εντελώς ανεπηρέαστο.
2. Για το επόμενο εξάμηνο το 42,5% αναμένει ότι η κρίση θα επηρεάσει πολύ έως και δραματικά την επιχείρησή τους. Το 25,8% των ερωτηθέντων, ωστόσο, παραμένει αισιόδοξο και δηλώνει ότι η οικονομική κρίση θα τους επηρεάσει ελάχιστα.
3. Το 45% των εταιρειών μείωσε τα bonus, το 40,7% προέβη σε πάγωμα μισθών ενώ και η εκπαίδευση των εργαζομένων επηρεάστηκε αρνητικά κατά το τελευταίο εξάμηνο. Για το επόμενο εξάμηνο, θα επικρατήσουν οι ίδιες τάσεις και αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο η επένδυση στην εκπαίδευση.
4. Αυξήσεις έως 4% θα δώσει το 65,5% των εταιρειών για το επόμενο έτος. Το 10,5% των εταιρειών δε θα δώσει καθόλου αυξήσεις.
5. Τις σημαντικότερες επιπτώσεις αναμένεται να έχουν κυρίως οι κλάδοι των Κατασκευών και της Εκπαίδευσης, ενώ ακολουθούν οι κλάδοι των Υπηρεσιών, του Εμπορίου και της Βιομηχανίας. Αντίθετα, οι Φαρμακευτικές εταιρείες και οι εταιρείες των Τηλεπικοινωνιών/Πληροφορικής παρουσιάζονται περισσότερο αισιόδοξες για το 1ο εξάμηνο του 2010.
6. Οι κλάδοι που θα παρουσιάσουν μηδενική άνοδο στις δραστηριότητες προσλήψεων είναι του Τουρισμού, των Κατασκευών, των ΜΜΕ/Εκδόσεων και των Μεταφορών/ Logistics, ενώ αντίθετα οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν άνοδο για το επόμενο εξάμηνο και θα προβούν σε προσλήψεις είναι οι Φαρμακευτικές, οι εταιρείες παροχής Υπηρεσιών και οι Τράπεζες.
7. Το 21,5% των εταιρειών του δείγματος έχουν αναθέσει σε εξωτερικό συνεργάτη τη διαχείριση της μισθοδοσίας, κυρίως για την εξοικονόμηση χρόνου και τη μείωση κόστους.
8. Οι εταιρείες θα προτιμήσουν στελέχη για πρόσληψη στους τομείς των Πωλήσεων, της Εξυπηρέτησης Πελατών, της Πληροφορικής, του Μάρκετινγκ, της Λογιστικής και των Οικονομικών.
9. Οι ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας παραμένουν για τις εταιρείες η πιο δημοφιλής μέθοδος προσέλκυσης και αναζήτησης προσωπικού. Ακολουθούν οι εταιρικές βάσεις βιογραφικών, η εσωτερική αναζήτηση, καθώς και η χρήση των προσωπικών δικτύων επαφών (από στόμα σε στόμα). Ταυτόχρονα, μείωση παρατηρείται στη χρήση αγγελιών σε εφημερίδες.
10. Το 58,4% των εταιρειών χρησιμοποιεί τις συνεντεύξεις ως το βασικό εργαλείο επιλογής προσωπικού, ενώ το 29,2% των εταιρειών χρησιμοποιεί και άλλα εργαλεία, όπως ψυχομετρικά τεστ και κέντρα αξιολόγησης.
Η συλλογή στοιχείων για το 2ο κύκλο (2ο εξάμηνο) του 2010 θα διενεργηθεί κατά την περίοδο Μάιος – Ιούνιος 2010.
Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα της έρευνας καθώς και την πλήρη στατιστική ανάλυση και τα γραφήματα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα: www.alba.edu.gr/News/Documents/RCI2010.pdf.