Η τεχνητή νοημοσύνη αλλά και τα νέα μοντέλα εργασίας, η σπουδαιότητα της ψυχικής υγείας και το πως το sustainability επηρεάζει τον χώρο εργασίας είναι μερικά μόνο
από τα ζητούμενα τα οποία θα απασχολήσουν το εργασιακό γίγνεσθαι στο άμεσο μέλλον.

Με μία Όμικρον και έναν Πόλεμο να συνυπάρχουν και να βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στην πρώτη γραμμή, αρχίσαμε να ετοιμάζουμε το τεύχος αυτό. Συζητήσεις, προβληματισμοί, αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι και τι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, ήταν παρούσες σε κάθε editorial meeting. Αποφασίσαμε, από κοινού όμως, να επικεντρωθούμε στο πώς μπορούμε, μέσα από τις σελίδες που θα διαβάσετε, να παρέχουμε γνώση και να είμαστε δημιουργικοί ως ομάδα, η οποία έχει μεγαλώσει και έχει υποδεχτεί νέα μέλη! Κοινός στόχος: Να δημιουργήσουμε ακόμα ένα «ενδιαφέρον» τεύχος για όλους εσάς, μέσα από το οποίο θα διαβάσετε όλα τα megatrends για την εργασία, όπως παρουσιάστηκαν στο Future of Work Conference!

Παράλληλα, το HR Professional μίλησε με στελέχη από τον κλάδο Food & Beverages, για πρώτη φορά, και παρουσιάζει τις προκλήσεις που τα στελέχη HR -και όχι μόνο- έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν έως σήμερα, πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση για τη χρονιά που πέρασε και πού έχουν στρέψει τον φακό τους για το έτος που διανύουμε. Εξ αποστάσεως εργασία, υβριδικό μοντέλο εργασίας κ.ά., διαφορετικά skills ανάλογα με το πού κάθε εργαζόμενος στον εν λόγω κλάδο απασχολείται, είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις.

Την ίδια στιγμή, είναι πλέον ορατό σε όλους ότι η εξέλιξη, πόσο μάλλον σε μία εποχή που γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα του reskilling/upskilling, έρχεται μέσα από τις επιχειρηματικές σπουδές. Η έννοια της επιχειρηματικότητας «βρίσκεται στο τραπέζι» για κάθε στέλεχος που επιθυμεί να ανελιχθεί επαγγελματικά, αλλά και για κάθε οργανισμό που καλείται να επανδρώσει και να στελεχώσει τις ομάδες του, με γνώμονα την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα. Πραγματικά, οι επιχειρηματικές σπουδές είναι ουραγός σε όλο αυτό, περισσότερο από ποτέ.

Στο επαγγελματικό ταξίδι του καθενός, κάθε τι που βιώνει και ζει αποτελεί ακόμα ένα λιθαράκι για να προχωρήσει παρακάτω. Και αυτό το έχετε κατανοήσει όλοι εσείς που διαμορφώνεται το εργασιακό περιβάλλον και μεριμνάτε, ώστε να χτίσετε εμπειρίες που «μετράνε». Εμπειρίες που θα διευρύνουν τους ορίζοντες των ανθρώπων σας, θα δημιουργήσουν νέες συνήθειες και θα συνθέσουν ενδιαφέροντα «εργασιακά» τοπία!

Όπως ανέφερα και στην αρχή, στην ομάδα μας έχουμε νέες αφίξεις. Ο Χριστόφορος Παυλάκης, Editor του HR Professional και του Workforce, η Μαρίνα Καφέζα, Sponsorship & Advertising Manager και εγώ, έχουμε υποδεχτεί τη Ροδιάνα Αδαμίδη και τη Μαρία Μυλωνά στη συντακτική ομάδας μας. Όπως λέει η Ροδιάνα, «η προσοχή στη λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά» και συμφωνούμε ομόφωνα. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι οι καταστάσεις που ζούμε, πολλές φορές χαρακτηρίζονται ως «του τρελού», απαντάει με χιούμορ η Μαρία, και εμείς δεν μπορούμε παρά να μην χαμογελάσουμε και ενδόμυχα συμφωνήσουμε επίσης. Με μεγάλη χαρά τις καλωσορίζουμε και υποσχόμαστε όλοι μαζί, ότι είμαστε εδώ για όλους εσάς, να δημιουργήσουμε μαζί σας και να εξελίξουμε την κοινότητά μας!

Καλή ανάγνωση!