Ο Βασίλης Αντωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Impact, μιλάει για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Diploma in Executive Coaching and Organisational Development και περιγράφει την ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική διαδρομή που διανύουν οι συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

HR Professional: Πόσα χρόνια «μετράει» το Diploma in Executive Coaching and Organisational Development στην Ελλάδα;

Βασίλης Αντωνάς: Στις 16 Απριλίου 2011, το Diploma της Impact θα περάσει στον τέταρτο χρόνο παρουσίας του στην ελληνική αγορά. Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν περάσει από τα «θρανία» του περίπου 40 στελέχη, επιχειρηματίες, σύμβουλοι και άλλοι από εταιρείες και οργανισμούς όπως Microsoft, BP, Rigips, Wyeth, AstraZeneca, Star Channel, Alba, Vestas, Pharmathen, Eletson και Starbucks. Άνθρωποι που είχαν την περιέργεια να μάθουν κάτι παραπάνω, για το πώς τελικά επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απόδοση, ατομικά και ομαδικά.

HR Professional: Ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου προγράμματος;

Βασίλης Αντωνάς: Είχα κάθε χρόνο (από το 2005 και μετά, που υλοποίησα για πρώτη χρονιά το πρόγραμμα στο Λονδίνο) την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά και ως Διευθυντής προγράμματος αλλά και ως εισηγητής, το ταξίδι και την ομαδική διαδικασία (group process), η οποία μέσα από άλλοτε επίπονες και άλλοτε γοητευτικές διαδρομές, ανταμείβει αυτούς που τολμούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Το κλειδί για όλα αυτά, έχει υπάρξει το δυναμικό φιλτράρισμα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Από την επιλογή υλικού και τη διαρκή ενημέρωση και βελτίωσή του, μέχρι την επιλογή των εισηγητών·από την επιλογή των συμμετεχόντων μέχρι την επιλογή του ποιοι θα φτάσουν μέχρι το τέλος·και τέλος, το πιο σημαντικό φιλτράρισμα, το ατομικό, όπου ο καθένας με τη βοήθεια και την ανατροφοδότηση της ομάδας, επιλέγει τι θα κρατήσει, τι θα βελτιώσει και τι θα αφήσει πίσω του στο τέρμα της διαδρομής.

Δε θα ήταν υπερβολή να πω, πως όσοι κατάφεραν να μείνουν μέχρι τέλους (πάνω από το 85% όσων ξεκίνησαν, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό αν αναλογιστεί κανείς τα υψηλότατα κριτήρια αξιολόγησης), πήραν κάτι περισσότερο από αυτό που περίμεναν. Οι 140 ώρες επαφής, δεν διδάσκουν απλά το πώς αναπτύσσονται οργανισμοί και ταλέντα.

Ουσιαστικά προσομοιώνουν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης σχεδόν κάθε δυνατή πρόκληση που μπορεί ο εκάστοτε coach να αντιμετωπίσει αφού αποφοιτήσει. Και πέρα από τις μεθόδους, τις δεξιότητες και τα εργαλεία, τα οποία δεν είναι ούτε απλά, ούτε λίγα, οι συμμετέχοντες εξοπλίζονται με τη σημαντικότερη γνώση που μπορεί να διαθέτει οποιοσδήποτε θέλει να δρα ως πράκτορας αλλαγής: την αυτογνωσία.


HR Professional: Πώς εισπράττουν τη διαδικασία οι συμμετέχοντες;

Βασίλης Αντωνάς: Οι εντυπώσεις, η μάθηση και τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εκπαίδευση είναι πολλά και έντονα. Το ίδιο και οι σχέσεις των αποφοίτων (alumni) μεταξύ τους, και μάλιστα όχι μόνο όσων «συνταξίδεψαν» την ίδια χρονιά. Επανειλημμένως είχα την ευκαιρία στο πλαίσιο συναντήσεων (όπως αυτές του Hellenic Coaching Association), συνεδρίων (όπως αυτά της BOUSSIAS) αλλά και αναμνηστικών εκπαιδεύσεων (όπως το Evolution of Leadership), να παρατηρήσω τους δυνατούς δεσμούς, τις κοινές αρχές και τον κώδικα επικοινωνίας που χαρακτηρίζει όσους πέρασαν από το Diploma. Αυτές οι εμπειρίες δεν εδραιώνονται μέσα σε μερικές εβδομάδες ή σε εκπαιδεύσεις αστραπή. Το να δημιουργήσεις κάτι με ουσία και διάρκεια, θέλει χρόνο, κόπο, αφοσίωση και ρίσκο.

Αυτό φαίνεται και από τις τοποθετήσεις των αποφοίτων. «Προσωπικό και επαγγελματικό ταξίδι που αλλάζει τη ζωή», «επαναστατική προσέγγιση με ολοκληρωμένο θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο», «μοναδική εμπειρία μάθησης», «ολοκληρωτική αλλαγή άποψης και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», σε ένα «μοναδικό περιβάλλον μάθησης», όπου «καθοδηγούμενοι να μάθουμε πολύ αποτελεσματικά», αποκομίσαμε «πολλαπλά οφέλη» και «μάθαμε πώς να κάνουμε τους ανθρώπους να κάνουν τη διαφορά», σε ένα πρόγραμμα «ισορροπημένο», «διαφωτιστικό», «αποκαλυπτικό», που «σου παίρνει τη ανάσα (επιλεγμένες μαρτυρίες από περίπου 10 συμμετέχοντες, περισσότερες στο www.impactpcs.com).

HR Professional: Ποιες είναι οι «πρακτικές» πλευρές του Diploma;

Βασίλης Αντωνάς: Το Diploma είναι αναγνωρισμένο από το Association for Coaching, διαρκεί ένα χρόνο (Απρίλιο με Φεβρουάριο), 10 Σαββατοκύριακα, περίπου μία φορά το μήνα και δίνει 140 CPD units (Continuous Professional Development). Διδάσκεται από μία διεθνή ομάδα 5 έμπειρων εισηγητών και διευθυντές του προγράμματος είναι οι Bernd Leygraf, Διευθυντής Εκπαίδευσης της Impact και εγώ.

Για την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες παραδίδουν πτυχιακή εργασία 4.000 λέξεων, πραγματοποιούν πρακτική άσκηση την οποία παρουσιάζουν στην υπόλοιπη ομάδα και παρίστανται στο 90% της εκπαίδευσης.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το κόστος παραμένει στις 4.000 Ευρώ + ΦΠΑ, οι θέσεις είναι περιορισμένες και το πρόγραμμα μπορεί να επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ-ΛΑΕΚ.

 Course Dates for 2011-2012

 Month  Dates  Instructor
 April  16/17  Vassilis Antonas: Introduction to Executive Coaching
 May  28/29  Vassilis Antonas: Entry & Presence and Tools for Coaching and OD
 June  25/26  Bernd Leygraf & Jaap Westerbos: Gestalt for Executive Coaching
 July  23/24  Bernd Leygraf & Jaap Westerbos: Gestalt for Organisations
 September  24/25  Bernd Leygraf & Jaap Westerbos: Gestalt for Leadership Development
 October  15/16  Brian Morton: Neurolinguistic Programming (NLP)
 November  12/13  Vassilis Antonas: Organisational Systems and Conflict Management
 December  10/11  Magda Hatzidimitri: Diversity and Ethics
 January  21/22  Vassilis Antonas: Placement Presentations
 February  25/26  Vassilis Antonas: The Evolution of Leadership