«Η πρόκληση σήμερα είναι να ενσωματώσουμε περισσότερους ανθρώπους στην αγορά εργασίας. Είτε είναι γυναίκες, είτε είναι συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας», επισήμανε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην εκδήλωση του Fortune Greece με τίτλο «Most Powerful Women Summit 2024». Όπως είπε, «έχουμε να κερδίσουμε πολλά από την ένταξη των γυναικών και των μικρότερων σε ηλικία συμπολιτών μας στην αγορά εργασίας. Όπως κερδίζουμε και από τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας».

Ως παράδειγμα ανέφερε τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο αριθμός των οποίων από 26.000 που ήταν τον προηγούμενο χρόνο, μέσα σε έναν μήνα από τη στιγμή που καταργήθηκε η παρακράτηση του 30% στη σύνταξή τους, έχει φθάσει τους 72.000. Ειδική αναφορά έκανε η Δόμνα Μιχαηλίδου στα προγράμματα κατάρτισης. Όπως είπε, «ήδη έχουν καταρτιστεί 150.000 συμπολίτες μας σε πράσινες και υψηλής εξειδίκευσης δεξιότητες και συνεχίζουμε. Αλλά αυτό που χρειάζεται είναι η κατάρτιση να γίνεται και εντός του τόπου εργασίας και κυρίως εντός βιομηχανίας.

Με ανθρώπους της επιχείρησης, με τον εξοπλισμό της επιχείρησης, έτσι ώστε να είναι πολύ πιο θελκτικό για τον εργοδότη να πάρει έναν εργαζόμενο με συγκεκριμένες δεξιότητες». Και συνέχισε: «Δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές, ούτε κάποιο μαγικό ραβδί. Όσα υλοποιούμε είναι ένα άθροισμα οριακών αλλαγών, μεταρρυθμίσεων τις οποίες προτεραιοποιούμε» σημείωσε, αναφέροντας ως μια από τις αλλαγές τις μη μισθωτές εργαζόμενες, οι οποίες λαμβάνουν πλέον την παροχή μητρότητας. Η Υπουργός εκτίμησε δε ότι το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με το επίδομα γέννησης, αλλά και τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης, που εστιάζουν στις γυναίκες, έχουν οδηγήσει το μισθολογικό κενό στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερο απ’ ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι χαμηλότερη.