Η εισήγησή για το ύψος του νέου κατώτατου μισθού είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ, επισήμανε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνέντευξή τη στο Talk Radio (πρώην Alpha 98,9 FM) και στον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη.

«Επιδίωξή μας είναι από τη μία πλευρά να στηρίξουμε τα νοικοκυριά κι από την άλλη να κρατήσουμε την οικονομία της χώρας σε ένα διεθνώς ανταγωνιστικό επίπεδο» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο νέος κατώτατος μισθός που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου αναμένεται να επηρεάσει και τα 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της ΔΥΠΑ αλλά και τις τριετίες. Αναφερόμενη η Υπουργός στην πλατφόρμα εργαζόμενων συνταξιούχων επισήμανε ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες τη σχετική δήλωση υπέγραψαν 46.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι, ενώ πριν τη λειτουργεία της πλατφόρμας το Υπουργείο γνώριζε ότι εργάζονταν 36.000 συνταξιούχοι.

«Πρόκειται για μια ουσιώδη βελτίωση στο εισόδημα των εργαζόμενων συνταξιούχων καθώς πλέον λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους από το 70% που λάμβαναν έως τώρα. Το γεγονός ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι που εργάζονται μπαίνουν στην πλατφόρμα και το δηλώνουν, επιβεβαιώνει την ορθότητα του μέτρου. Με τη νέα αυτή μεταρρύθμιση, προστατεύουμε τους συνταξιούχους, αυξάνουμε το εισόδημά τους και καταπολεμούμε την αδήλωτη εργασία» τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Υπουργός και στην αναστολή λειτουργίας το εργοστασίου υαλικών Γιούλα, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ δυσάρεστη εξέλιξη και για εμάς, τη στιγμή που έχουμε καταφέρει η ανεργία να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό και η αγορά εργασίας να καταγράφει ανοδική πορεία».

Και κατέληξε: «Μέχρι στιγμής, δεν μας έχει ζητηθεί να παρέμβουμε. Γνωρίζω ότι εργαζόμενοι και εργοδότης βρίσκονται σε διαβούλευση, έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση».