«Το 3ο τρίμηνο του 2023 το σύνολο των εργαζομένων στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 4,25 εκατομμύρια και αυξήθηκε κατά 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του Εργάνη, η μισθωτή εργασία επανήλθε στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε σχέση με το 2018 κατά 33% και φτάνει σήμερα στα 780 ευρώ με προοπτική για περαιτέρω αύξηση». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στο Economist Annual European Demographic Summit. Η Υπουργός ανέφερε παράλληλα, ότι παρά τη μείωση της ανεργίας, η απασχόληση νέων και γυναικών στην Ελλάδα παραμένει από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

«Πρόκειται για δύο δυναμικές κοινωνικές ομάδες οι οποίες θα συμβάλλουν στην βελτίωση οικονομικών μεγεθών, μείωση ανεργίας, ανάπτυξη, βελτίωση βιοτικού επιπέδου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την ενίσχυση των γυναικών στην αγορά εργασίας τόνισε τα εξής: «Το επίδομα γέννησης και η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στο σύνολο των εργαζόμενων γυναικών του ιδιωτικού τομέα είναι μέτρα που θεσμοθέτησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς αυτήν την κατεύθυνση. Στην ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης συμβάλλει και η θεσμοθέτηση της τηλεργασίας (άρθρο 67, ν.4808/2021). Επιπλέον, η σταδιακή επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, είναι επίσης ένα εργαλείο στα χέρια του εργαζόμενου που τον προστατεύει από αυθαιρεσίες σε ότι αφορά το ωράριο εργασίας, τις άδειές του και τα ρεπό του και του δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιεί ελεύθερα  τον  προσωπικό του χρόνο».

Αυξάνεται η ζήτηση για θέσεις υψηλής εξειδίκευσης
Αναφερόμενη στις νέες και στους νέους υπογράμμισε ότι στρατηγικός στόχος του Υπουργείου είναι η αντιστροφή του ισοζυγίου εκροών – εισροών ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα, ενώ τόνισε το πόσο σημαντική είναι η σύνδεση των προγραμμάτων επιμόρφωσης, και επαγγελματικής κατάρτισης με τις ανάγκες τις αγοράς εργασίας. «Σήμερα στη χώρα μας δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας που απευθύνονται σε εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης και που είναι δύσκολο να καλυφθούν. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία του Ψηφιακού Μηχανισμού Διασύνδεσης Ταλέντων, γνωστό ως Rebrain Greece, του Υπουργείου Εργασίας, υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία στην εύρεση ειδικοτήτων όπως σχεδιαστές και αναλυτές λογισμικού και εφαρμογών, ηλεκτρολόγοι τεχνολόγοι μηχανικοί, αρχιτέκτονες, προγραμματιστές εφαρμογών κ.λπ.» ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Και κατέληξε: «Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει την ανάγκη αναπροσαρμογής της επαγγελματικής εκπαίδευσης, εργαζομένων με σκοπό την αναβάθμιση συγκεκριμένων δεξιοτήτων, καθώς και ανέργων που θα τους διευκολύνει στην ανεύρεση εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ για 150.000 εργαζόμενους και 120.000 ανέργους στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες».