Με σχετική του ανακοίνωση το Υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει σχετικά με το νέο νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» τα εξής: Το 72% των εργοδοτών δηλώνει ότι αναζητά εργαζομένους και δεν μπορεί να βρει. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για πάνω από 10 χρόνια. Και 40.000 άτομα είναι στο μητρώο, ενώ έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, αυτά τα τρία στοιχεία υποδεικνύουν δύο προβλήματα αλληλένδετα μεταξύ τους, τα οποία αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά»: Πρώτον, ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα δεξιοτήτων. Δεύτερον, ότι υπάρχει μακροχρόνια ανεργία, σε μεγάλο βαθμό πραγματική και σε ένα βαθμό πλασματική («άνεργοι-ρετιρέ»).

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι με το νέο νομοσχέδιο «ενισχύει την ανάπτυξη δεξιοτήτων αναβαθμίζοντας την κατάρτιση, κινητροδοτεί τους μακροχρόνια ανέργους να αναζητήσουν ενεργά εργασία, επιβραβεύει όσους ανέργους κινητοποιούνται και βρίσκουν γρήγορα δουλειά, θεσπίζοντας για πρώτη φορά επίδομα εργασίας, εισάγει εισοδηματικά κριτήρια για τους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ενώ τέλος, υιοθετεί ρυθμίσεις που ισχύουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τις οποίες αν ο εγγεγραμμένος στο μητρώο αρνηθεί 3 φορές προσφορά κατάλληλης θέσης εργασίας θα διαγράφεται από το μητρώο για 2 χρόνια».