«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει την ανθρώπινη εργασία, αλλά θα την συμπληρώσει. Η ΑΙ βοηθάει τους ανθρώπους να είναι πιο παραγωγικοί και να κάνουν τη δουλειά τους πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και να έχουν καλύτερη ποιότητα στο αποτέλεσμα».

Αυτό υποστήριξε ο Dr Ekkehard Ernst, ερευνητής στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), μιλώντας στο Τhe Future of Work conference που διοργάνωσε η Boussias events. Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο ίδιος, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων (30 με 40%) που θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

«Η ΑΙ μπορεί να μας βοηθήσει στην παραγωγικότητα. Έχει πολύ μικρή δυνατότητα να αντικαταστήσει τους ανθρώπους και να πάρει στην ουσία θέσεις εργασίας. Είναι εργαλείο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Dr E. Ernst και πρόσθεσε: «Πριν μερικά χρόνια μιλούσαμε για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μαζική απώλεια των θέσεων εργασίας και το στοίχημά μας ήταν πώς θα διασφαλίσουμε τις θέσεις των νέων ανθρώπων που έρχονται στην εργασία. Είδαμε όμως ότι η αγορά εργασίας αποδείχτηκε πολύ ανθεκτική». Τέλος, ο ερευνητής της ILO έκανε ειδική αναφορά στην έλλειψη ταλέντου που έχει διαπιστωθεί στην αγορά εργασίας.

«Πρέπει να κατανοήσουμε πόσο μεγάλη είναι η ζήτηση στην αγορά εργασίας και πόσα κενά υπάρχουν. Υπάρχουν περισσότερες ανοιχτές θέσεις εργασίας σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία και το βλέπουμε να συμβαίνει και στις αναδυόμενες αγορές αυτό. Επομένως, αυτή τη στιγμή συγκρινόμαστε με την κατάσταση που είχαμε πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση» κατέληξε ο ομιλητής.