Βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφυλακισθέντων σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και παράλληλα προτείνει τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα μελετήσει τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου. Αυτά προκύπτουν από έγγραφο του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Πεταλωτή, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού της ΝΔ Θεοδώρας Αυγερινοπούλου για τη χρηματοδότηση της επανένταξης αποφυλακισθέντων από το ΕΣΠΑ.

Όπως ενημερώνει ο Γ. Πεταλωτής, το ΝΠΙΔ Επάνοδος με σκοπό την επανένταξη των αποφυλακισθέντων που εποπτεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει ήδη υποβάλει προτάσεις για την έγκριση προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ, τα οποία απευθύνονται σε αποφυλακιζόμενους και αποφυλακισμένους και προβλέπουν στοχευμένες δράσεις συμβουλευτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Διευκρινίζει ακόμη ότι οι σχετικές διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί μέσω φορέων όπως η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Οι προτεινόμενες δράσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία πολυκέντρου για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο Κέντρο Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών, στην ανάπτυξη των εργαστηρίων επαγγελματικής κατάρτισης της Επανόδου (σ.σ. δράση «Μπορώ κι εγώ»), στην ανάπτυξη δράσεων μέσα στις φυλακές με στόχο την προετοιμασία για την αποφυλάκιση κ.λπ.

Ο Γ. Πεταλωτής επισημαίνει επιπλέον ότι μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την κοινωνική οικονομία θα υπάρξουν σημαντικές προοπτικές για την επανένταξη των αποφυλακισμένων στην αγορά εργασίας, κυρίως μέσω της δυνατότητας ίδρυσης κοινωνικών επιχειρήσεων από τους ίδιους, με την καθοδήγηση και επίβλεψη της επανόδου.