Δραστικές περικοπές έρχονται στην πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών με τη «βούλα» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Την περασμένη Τετάρτη εκδικάστηκε στο Ευρωδικαστήριο η προσφυγή της Κομισιόν κατά της Ελλάδας για την πρόωρη συνταξιοδότηση, καθώς η χώρα μας κατηγορείται ότι διατηρεί χαμηλότερα σε σχέση με τους άνδρες (κατά 5 έως και 15 έτη) όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες που έχουν προσληφθεί μέχρι τα τέλη του 1992 στο Δημόσιο.

Ανύπαντρες γυναίκες, χήρες, διαζευγμένες και όσες έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά και εργάζονται στο Δημόσιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα παίρνουν σύνταξη από το 50ό έτος της ηλικίας τους. Αν η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου είναι αρνητική, όπως άλλωστε αναμένεται, τότε θα πρέπει να συνταξιοδοτούνται στα 65. Η εφαρμογή της απόφασης θα γίνει σταδιακά, κυρίως μετά το 2013.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα του Δημοσίου δεν ανήκει στην επαγγελματική ασφάλιση (δεν είναι επαγγελματικό ταμείο), όπως ισχυρίζεται η Κομισιόν στην προσφυγή της. Η Ελλάδα υπεραμύνεται του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού των δημoσίων υπαλλήλων, επισημαίνοντας ουσιαστικά ότι «οι συντάξεις του Δημοσίου ανήκαν και εξακολουθούν να ανήκουν στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης».

Πηγή Tο Bήμα