Νέα δεδομένα, ανάγκη για προσαρμογή και lockdown αποτελούν στοιχεία που συνθέτουν την καινούργια κανονικότητα. Η ανατροπή που συνέβη στις αρχές του έτους και όλοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, επιβεβαίωσε τη σπουδαιότητα του ρόλου της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού. Ένα μεγάλο μέρος των επιτυχιών και της ανθεκτικότητας κάθε οργανισμού καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν και συνεχίζει να είναι η δύναμη της ομάδας του HR.

Χωρίς τα στελέχη HR, οι επιχειρήσεις θα έμεναν να αγωνίζονται, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να καταλάβουν πώς μετράμε την ευημερία των εργαζομένων, πώς διαχειριζόμαστε την απόδοσή τους με βάση τις νέες συνθήκες στον εργασιακό χώρο ή τι σημαίνουν τα διάφορα κυβερνητικά προγράμματα. Από την πλευρά της, η ΔΑΔ κλήθηκε να αφομοιώσει όλες τις νέες πληροφορίες, να διατηρήσει την όποια κανονικότητα και να προσαρμοστεί στις επιταγές του υβριδικού -πλέον- περιβάλλοντος εργασίας. Μέσα σε όλα αυτά, είναι κοινός τόπος ότι οι ψηφιακές προκλήσεις είναι περισσότερες από κάθε άλλη εποχή, ενώ κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία επηρεάζει άμεσα την κουλτούρα και το κλίμα του οργανισμού. Ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο; Μήπως η  κουλτούρα και το κλίμα έρχονται για να υποστηρίξουν και, κυρίως, να προστατεύσουν τον οργανισμό και τους ανθρώπους του, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα συμβαίνουν;

Ο προβληματισμός αυτός μπορεί να φαίνεται απλός, όμως αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία οι επιχειρήσεις και η ΔΑΔ χαράσσουν τη στρατηγική για την «επόμενη μέρα», θέτουν το πλαίσιο, επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο λειτουργίας και προάγουν την κουλτούρα συνεργασίας και καινοτομίας. Τα στελέχη HR καλούνται να οδηγήσουν με επιτυχία τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ανθρώπινου δυναμικού και να διασφαλίσουν ότι ο οργανισμός τους δεν θα μείνει «πίσω».

Ωστόσο, για να συμβούν όλα τα παραπάνω, τα στελέχη της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού οφείλουν παράλληλα να εφοδιαστούν με τις κατάλληλες γνώσεις και να «δυναμώσουν» προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτή την ταχύτατα μεταβαλλόμενη ψηφιακή εποχή. Μια αντίστοιχη ευκαιρία θα έχουν και όλοι οι συμμετέχοντες του φετινού συνεδρίου Digi HR «Creating Value in Practice» που θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά στις 5 Νοεμβρίου.

 

Σας περιμένουμε όλους στις… οθόνες σας!

Νάνσυ Βλαχάκη