Σε εξειδίκευση των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού για τις 200.000 νέες θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν το προσεχές διάστημα προχώρησε η ΔΥΠΑ. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι 68.000 θέσεις θα καλυφθούν από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης (68 εκατ. ευρώ), ενώ ήδη οι 30.000 θέσεις έχουν ανοίξει από τον Δεκέμβριο. Η διάρκειά τους κυμαίνεται από 7 έως 18 μήνες, ενώ ο μισθός των ωφελούμενων ξεκινά από τα 713 ευρώ και φτάνει και στα 951 ευρώ (για άνεργους που έχουν συμπληρώσει το 12μηνο επιδοτούμενης ανεργίας).

Οι 10.000 (από τις 30.000) αφορούν νέους άνεργους νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένων στα μητρώα της ΔΥΠΑ, με στόχο την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Η δράση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημοσίου και επιχειρήσεις ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού. Οι άλλες 10.000 αφορούν ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών, ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές υψηλής ανεργίας, με προϋπολογισμό 119,7 εκατ. ευρώ, ενώ χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το τρίτο πακέτο των 10.000 θέσεων αφορά ανέργους που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 112,3 εκατ. ευρώ επίσης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα υλοποιηθεί σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος θα ωφελήσει 7.000 άτομα που ανήκουν σε τρεις κατηγορίες, άνεργες μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας, μακροχρόνια άνεργους άνω των 24 μηνών, άτομα άνω των 55 ετών που είναι άνεργοι για διάστημα άνω των 12 μηνών, καθώς και άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών και Ρομά

38.000 επιπλέον θέσεις εργασίας μέχρι τον Μάιο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, 38.000 νέες θέσεις  θα δρομολογηθούν μέχρι το Μάιο και θα αφορούν σε προγράμματα με έμφαση σε γυναίκες και  πράσινη οικονομία. Θα ξεκινήσουν πιλοτικά σε πόλεις με υψηλά ποσοστά ανεργίας και οικονομίες σε μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται πρόγραμμα για ανέργους 25-45 ετών, με επιδότηση πάνω από 60-65%, ενώ για τις ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια θα φτάνει και το 80%. Παράλληλα η ΔΥΠΑ σχεδιάζει προγράμματα για 111.000 θέσεις εργασίας που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Θα περιλαμβάνει νέες δράσεις, συμβουλευτική και κατάρτιση και θα απευθύνεται σε  γυναίκες, νέους και  μακροχρόνια ανέργους. Θα ξεκινήσουν σταδιακά μετά την άνοιξη και θα δίνουν έμφαση στην επιχειρηματικότητα, στην πράσινη και γαλάζια (ναυτιλία, ναυπηγεία) οικονομία, καθώς και στην ψηφιακή οικονομία. Τέλος, 22.000 επιπλέον θέσεις εργασίας άνοιξαν ή θα ανοίξουν άμεσα με άλλα προγράμματα.