Ανησυχητικά στοιχεία για την απασχόληση στην Ελλάδα αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για το 2008.

Το ένα τρίτο του παραγωγικού πληθυσμού δεν είναι ενταγμένο στην αγορά εργασίας, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα αναλογεί μόλις στο 60% του αντίστοιχου των πλούσιων χωρών της ΕΕ.

Σημαντικά, όμως, σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μισθούς υπολείπονται όλοι οι μισθοί.

Αναφορικά με τις μέσες μηνιαίες αποδοχές για το 2007, επισημαίνεται ότι ανέρχονται στην Ελλάδα σε 1.668 ευρώ για τους απασχολούμενους με πλήρες ωράριο, έναντι 2.366 ευρώ που είναι κατά μέσο όρο στα κράτη-μέλη της ΕΕ των «15».

Ακόμη, στην έκθεση αναφέρεται ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί σημαντικά έναντι των κατώτατων μισθών των πλουσιότερων χωρών-μελών της ΕΕ και ανέρχεται περίπου στο 60% του αντίστοιχου κατώτατου μισθού της πρώτης κατηγορίας χωρών, στην οποία ανήκουν η Γαλλία, η Αγγλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης στην Ελλάδα, λειτουργούν ως πολιτικές ενίσχυσης της προσφοράς εργασίας, καθώς εφτά στους δέκα απασχολούμενους με επιδοτούμενα προγράμματα τέθηκαν ως άνεργοι εκτός αγοράς εργασίας μετά τη λήξη των προγραμμάτων.

Πηγή: www.in.gr