Δύσκολοι καιροί έρχονται για περίπου 1,5 δισεκατομμύρια μισθωτούς. Όπως επισημαίνεται σε μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), το 2009 προβλέπεται μείωση του εισοδήματος της εν λόγω κατηγορίας κατά 0,5%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οικονομολόγου του Οργανισμού, Μανουέλα Τομέι, η εμπειρία των τελευταίων ετών έδειξε πως οι οικονομικές κρίσεις πλήττουν περισσότερο τους μισθούς των εργαζομένων, σε σύγκριση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

Έτσι, μια υποχώρηση του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα ισοδυναμεί με μείωση των μισθών κατά 1,5%. Μάλιστα, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του ILO, τα τελευταία δέκα χρόνια η εξέλιξη των μισθών δεν ήταν ανάλογη των ρυθμών ανάπτυξης.

Το ποσοστό των μισθών επί του ΑΕΠ μειώθηκε, ενώ παράλληλα αυξήθηκε το ποσοστό των κερδών των επιχειρήσεων. Επίσης, η ψαλίδα των μισθών άνοιξε περισσότερο τα τελευταία χρόνια στα 2/3 των χωρών που εξετάστηκαν.

Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανήκουν στις χώρες εκείνες που διευρύνθηκε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Αντίθετα, Γαλλία και Ισπανία κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να μειώσουν τις διαφορές μεταξύ υψηλών και χαμηλών εισοδημάτων.

Πηγή: www.in.gr