Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την υποψήφια Εκτελεστική Αντιπρόεδρο για τους Ανθρώπους, τις Δεξιότητες και την Ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα απασχόλησης, Roxana Mînzatu.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής της Νίκης Κεραμέως στο «Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για τη Διεύρυνση», το οποίο συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EESC) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Nίκη Κεραμέως είχε τη δυνατότητα να αναλύσει στη Roxana Mînzatu τα βήματα προόδου τα οποία έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια στον τομέα της απασχόλησης και οδήγησαν σε μείωση της ανεργίας κατά 46% την τελευταία πενταετία. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στα περιθώρια βελτίωσης απασχόλησης τα οποία εντοπίζονται σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως στις γυναίκες, στους νέους, στα άτομα με αναπηρία και στους συνταξιούχους. Επιπλέον, με αφορμή τις μεταβολές οι οποίες έχουν συντελεστεί στο εργασιακό τοπίο, συζητήθηκε η ανάγκη να επανεξεταστούν οι δεξιότητες που βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας, όπως οι τεχνικοί για πράσινες επενδύσεις και οι προγραμματιστές.

H Υπουργός χαρακτήρισε τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση ως «συγκοινωνούντα δοχεία». Επίσης, ανέδειξε τον αναβαθμισμένο μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας τον οποίο έχει δημιουργήσει το υπουργείο, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο τα πορίσματα του μηχανισμού να διοχετεύονται συστηματικά στις δομές εκπαίδευσης προς αξιολόγηση από αυτές. Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα της κινητικότητας των εργαζομένων εντός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς κάλυψη και διαπιστωμένων αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό. Προηγουμένως, η Υπουργός Εργασίας συμμετείχε στο «Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για τη Διεύρυνση», στο οποίο μετείχαν και εκπρόσωποι υποψηφίων, προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κρατών.

Η Υπουργός επεσήμανε τις ανάγκες που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού και τις σημαντικές κινήσεις οι οποίες έχουν γίνει και πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο των κοινωνικών εταίρων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών στον χώρο της απασχόλησης και αναφέρθηκε στη σημασία της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ανάγκη για πλήρη προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.