Tην εντατική και ουσιαστική συνεργασία της Ε.Ε. και των χωρών-μελών της αναφέρει η Επίτροπος της Ένωσης για την Ισότητα, Έλενα Ντάλι ως βασική προϋπόθεση αποφυγής της «απόρριψης εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού» και διασφάλισης της οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών. Σε συνέντευξή της στο Euractiv επισημαίνει ότι περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες φτάνουν σε υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης στην Ε.Ε., ωστόσο οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν λιγότερες πιθανότητες να απασχοληθούν, καθώς και πιθανότητες να εργάζονται για λιγότερο χρόνο και να αμείβονται λιγότερο.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Eurostat, το 2020 το 77,2% των ανδρών σε ηλικία εργασίας απασχολούνταν σε σύγκριση με μόλις το 66,2% των γυναικών. «Πολλά κράτη μέλη επενδύουν πολλά στην κατάρτιση και την εκπαίδευση των γυναικών, αλλά στη συνέχεια χάνουν αυτή την επένδυση, δεν έχουν την απόδοση», δήλωσε η ίδια, σημειώνοντας ότι εάν δεν παρέχονται από την Ε.Ε. οι απαραίτητες δομές, για να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες θα παραμείνουν στην αγορά εργασίας, χάνεται πολύ εκπαιδευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο. Στην Ε.Ε., το 91% των διακοπών της σταδιοδρομίας λόγω υποχρεώσεων φροντίδας παιδιών αναλαμβάνεται από γυναίκες, καθώς και το 75% των θέσεων μερικής απασχόλησης, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην Ε.Ε. τόσο από πλευράς αμοιβών όσο και από πλευράς συντάξεων. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στην Ε.Ε. κερδίζουν 13% λιγότερο από τους άνδρες και λαμβάνουν 30% λιγότερα συνταξιοδοτικά οφέλη.

«Σε εξέλιξη χάρτης οδηγιών και πρωτοβουλιών»
Μιλώντας στo Euractiv, η Ελ. Ντάλι δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει επεξεργαστεί «έναν ολόκληρο χάρτη οδηγιών και πρωτοβουλιών, οι οποίες κινούνται όλες προς την κατεύθυνση να βοηθήσουν τις γυναίκες να πάνε και να παραμείνουν στην αγορά εργασίας». Οι πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνουν τους πρόσφατα συμφωνηθέντες κανόνες για τη διαφάνεια των αμοιβών και μια οδηγία σχετικά με τις ποσοστώσεις για τις θέσεις των μελών των διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Φροντίδας που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο αναμένεται επίσης να προωθήσει την ισότητα των φύλων, όπως εκτιμά η Επίτροπος. Παράλληλα, η Ελ. Ντάλι δήλωσε ότι είναι σημαντικό να προωθηθεί μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ερωτηθείσα εάν η Επιτροπή εργάζεται για άλλες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων το 2023, η Ελ. Ντάλι δήλωσε ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στις χώρες της Ε.Ε. για την εφαρμογή. Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. θα συνεχίσουν επίσης να συζητούν νέα νομοθεσία για τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία υπό την επερχόμενη σουηδική και ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.