«Ταφόπλακα» στη θέσπιση κοινοτικής νομοθεσίας για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών για τους διανομείς σε πλατφόρμες delivery έβαλε η αντίθεση κρατών-μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στο προτεινόμενο νομοσχέδιο στο οποίο είχαν καταλήξει το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, η πολιτική συμφωνία απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς η Ελλάδα, η Γερμανία και η Εσθονία απείχαν, ενώ η Γαλλία διατήρησε τη σταθερά αρνητική της στάση απέναντι στο νομοσχέδιο, απορρίπτοντάς το. Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του νομοσχεδίου, Ελιζαμπέτα Γκουαλμίνι, μίλησε με σκληρή γλώσσα για τις χώρες που διαφώνησαν, χαρακτηρίζοντας τη στάση τους «ακατανόητη» και κατηγορώντας τις ότι «γυρίζουν την πλάτη» σε εκατομμύρια «ευάλωτους» εργαζομένους.

Επισημαίνεται ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιχειρούσε να δημιουργήσει έναν σαφή νομικό ορισμό για το πότε ένας διανομέας θα πρέπει να θεωρείται εργαζόμενος μίας πλατφόρμας delivery, με βάση ορισμένα κριτήρια, όπως το αν του απαγορεύεται να εργάζεται και για άλλη πλατφόρμα. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, περίπου 5,5 εκατ. εργαζόμενοι σε τέτοιες πλατφόρμες στην ΕΕ στερούνται εργασιακά δικαιώματα που θα έπρεπε να τους αποδίδονται κανονικά.