Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και τη θεσμοθέτηση κάρτας εργασίας η οποία θα αναγράφει τους χρόνους προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Στην κάρτα, της οποίας ο αριθμός θα είναι ταυτόσημος με εκείνον του ΑΜΚΑ, θα απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζόμενου και τα στοιχεία θα καταχωρούνται online στο ΙΚΑ, το Σ.ΕΠ.Ε και τον ΟΑΕΔ. Στόχος είναι η καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και της παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του Σ.ΕΠ.Ε, αυτός αναλαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο σε ότι αφορά την υπογραφή επιχειρησιακών ή κλαδικών συμβάσεων, ενώ ενισχύονται οι περιφερειακές μονάδες του.

Οι αρμοδιότητές του ενισχύονται επίσης, προκειμένου να επιτυγχάνεται η εξωδικαστική επίλυση εργασιακών διαφορών, αλλά θα μπορεί να επιβάλει και κυρώσεις σε όσους δεν τηρούν τις συμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ακόμη και διακοπή λειτουργίας επιχείρησης.

Πηγή: EMEA Business Monitor