Προκλήσεις και προβληματισμούς σχετικά με την υιοθέτηση του DΕ&I μοιράστηκαν οι ομιλητές οι οποίοι συμμετείχαν στο workshop του European Association of People Management (EAPM), χθες Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, με θέμα «Leading the Way: Driving Inclusion and Equality Across Europe».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι David Ducheyne, EAPM Vice President, Belgium, Ásdís Eir Símonardóttir, Mannauður Past President, Iceland και Solveiga Grudienė, EAPM Board Member, Lithuania, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε έλαβε μέρος η Sóley Tómasdóttir, Mannauður representative, Iceland. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η ισότητα των αμοιβών, η οποία τονίστηκε ως πολύ σημαντική -αν και όχι αρκετή- για το αίσθημα δικαίου του εργαζόμενου και, ειδικά στην Ισλανδία, έχει καθιερωθεί και επίσημα με το Pay Equity Standard.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη αποτελούν ζήτημα δικαιοσύνης και attitude, αφορούν το αίσθημα του ανήκειν και την προσαρμογή των εταιρειών και των ανθρώπων, ώστε όλοι να γίνονται δεκτοί. Όσο για τις ασυνείδητες προκαταλήψεις τις οποίες φέρει κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως ιεραρχικής θέσης, προτάθηκαν για την αντιμετώπισή τους η συνειδητή προσπάθεια ελέγχου τους και η επαγρύπνηση των εταιρειών, ώστε να τις αποφεύγουν, η εκπαίδευση παιδιών και νέων, η οποία εκτιμάται ότι θα αποδώσει καρπούς στο μέλλον, η ανθρωποκεντρική ηγεσία, η εκπαίδευση των εργαζομένων με έμφαση στην ενσυναίσθηση και το deep listening των αναγκών όλων των μελών κάθε οργανισμού.

Επιπλέον, στάθηκαν στο γεγονός ότι τα «κούφια λόγια» έχουν παύσει να φέρνουν αποτέλεσμα και ότι οι εργοδότες πρέπει να αναλάβουν ουσιαστική δράση και να επιδεικνύουν τις αξίες τους μέσω της ταυτότητάς τους, όχι μόνο μέσω του branding τους. Δεδομένης, λοιπόν, της μετάβασης στη εποχή του employer identity, υπογραμμίστηκε η σημασία της επίγνωσης της ταυτότητας κάθε εταιρείας, του σκοπού, του προσανατολισμού της, καθώς και της συμπεριφοράς προς τους ανθρώπους της, χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη, ασφάλεια και να προσελκύσουν ταλέντα. Με αφορμή δε τον ισλανδικό National Index for Inclusion, προτάθηκε η ιδέα του καθορισμού benchmarks, τα οποία θα μπορούν να μετρούν την εμπειρία του εργαζομένου από την προσέλκυση έως και την έξοδο από μια εταιρεία και να λειτουργούν ως μέτρο σύγκρισης στην αγορά εργασίας.