Ανάκαμψη παρουσίασε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος, το γ΄ τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε δείγμα 2.540 Διευθυνόντων Συμβούλων / Γενικών Διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων, σε συνεργασία με την Icap. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΕΑΣΕ / Icap-CEO General Index αυξήθηκε στις 129 μονάδες, άνοδος που αποδίδεται στον περιορισμό της απαισιοδοξίας των δύο προηγούμενων τριμήνων και στη βελτίωση των προσδοκιών, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Αναφορικά με τον δείκτη τρέχουσας απασχόλησης, καταγράφηκε μικρή άνοδος στις 91 μονάδες έναντι 88 του προηγούμενου τρίμηνο, με το 27% των CEOs να δηλώνει ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικεί είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με ένα έτος πριν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ανήλθε στο 35% και για τις εμπορικές επιχειρήσεις στο 34%. Επιπλέον, ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης αυξήθηκε σημαντικά στις 140 μονάδες έναντι 119 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο, με το 37% των CEOs να δηλώνει ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικεί θα είναι αυξημένη μετά από ένα έτος, ποσοστό που αυξάνεται στο 61% για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, το 14% των CEOs αναμένει στο επόμενο έτος μικρότερο αριθμό εργαζομένων. Τέλος, ταχύτερη ανάκαμψη, κατά 160 μονάδες, σημείωσε και ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index), με έξι στους δέκα CEOs να δηλώνουν ότι η ελληνική οικονομία, το 2021, θα κινηθεί σε χαμηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και με έναν στους δύο να στηρίζει την ένταξη στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας ως σημαντικό μεταρρυθμιστικό μέτρο.