Ο δείκτης οικονομικού κλίματος μεταξύ των CEOs στο τρίτο τρίμηνο του 2023 παρουσίασε πτώση έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε  δείγμα 2.570 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Ένωση Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP CRIF.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 3/10 – 19/10/2023. Σύμφωνα με αυτή, ένας στους τρείς CEOs δήλωσαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν στο επόμενο εξάμηνο, ωστόσο αξιόλογο μερίδιο των CEOs, το 45% εκτιμά ότι θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο. Η μεγάλη πλειοψηφία των CEOs (επτά στους δέκα) θεωρεί ότι οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές θα έχουν αρκετά ως πολύ αρνητική επίδραση στις επιχειρήσεις.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΣΕ Βασίλης Ραμπάτ δήλωσε τα εξής: «Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο 3ο τρίμηνο του 2023 παρουσίασε μείωση μετά από τέσσερα τρίμηνα συνεχούς ανοδικής πορείας.

Η πτώση του δείκτη αποτυπώνει την εξασθένιση του θετικού κλίματος που είχε επικρατήσει μεταξύ των CEOs λόγω γεγονότων που συνέβησαν στο τέλος του τριμήνου, τόσο των πρωτοφανών φυσικών καταστροφών και των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, όπως δηλώνουν επτά στους δέκα CEOs, όσο και της πρόσφατης Αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης με την άγνωστη εξέλιξη της και τις απρόβλεπτες συνέπειες στη διεθνή οικονομία.

Σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις, σχεδόν οι μισοί CEOs θεωρούν ότι θα παραμείνουν στάσιμες, ενώ το 21% των CEOs είναι αρκετά αισιόδοξοι δηλώνοντας ότι θα αποκλιμακωθούν».