Ο Γιάννης Κολοβός, Διευθύνων Σύμβουλος της Edenred, μίλησε στο HR Professional για τις προκλήσεις της αγοράς και τα στοιχεία που συνέβαλαν στη θετική πορεία του Ομίλου, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις νέες λύσεις αλλά και πρωτοβουλίες που πραγματοποιούν στο πλαίσιο της ΕΚΕ, με το όραμα και τις εταιρικές αξίες να διαθέτουν καθοριστικό ρόλο σε όλα αυτά.

HR Professional: Το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από συνεχείς αλλαγές, πιέσεις της αγοράς και επαναπροσδιορισμό στόχων. Πώς αντιμετωπίσατε αυτές τις προκλήσεις και ποια είναι η πορεία της Edenred;

Γιάννης Κολοβός: Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια και κατά τη διάρκεια της κρίσης, παρακολουθήσαμε από κοντά τόσο τις μειώσεις προσωπικού στις οποίες προχώρησαν πολλές εταιρείες, όσο και το κλείσιμο σε μερικές περιπτώσεις μικρών ή μεσαίων επιχειρήσεων. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ωστόσο, καταφέραμε να βρούμε τις ισορροπίες μας. Να διατηρήσουμε το θετικό μας πνεύμα, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε δύσκολες καταστάσεις όπως και το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων. Επιδιώκοντας αδιάκοπα την ανάπτυξη καινούργιων ιδεών και υπηρεσιών που συμβάλλουν στη βελτίωση της αποδοτικότητας των εταιρειών με τις οποίες συνεργαζόμαστε, καθώς επίσης στοχεύοντας στην απλοποίηση της καθημερινής ζωής των εργαζομένων. Έτσι, επιτύχαμε να μειώσουμε, και να εξαλείψουμε σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο αυτής της κρίσης. Ταυτόχρονα όμως, δημιουργήσαμε τις βάσεις για να προχωρήσουμε μπροστά τα επόμενα χρόνια.

HR Professional: Τι επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την κατεύθυνση της Edenred;

Γιάννης Κολοβός: Το όραμά και οι αξίες της Edenred διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη θετική μας πορεία όλα αυτά τα χρόνια. Η διαμόρφωση ενός εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος, καθώς επίσης και η ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων μεταξύ μας μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, τόσο εσωτερικά όσο και με τους συνεργάτες μας, αποτελούν παραδοσιακά τις βασικές μας αρχές και επιδιώξεις. Συνεχώς, καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε όλοι μαζί να κάνουμε την καθημερινότητά μας ακόμη καλύτερη, με το μότο μας να είναι: «Προσπαθούμε να κάνουμε απλά πράγματα, εξαιρετικά καλά». Αυτά τα στοιχεία μας βοήθησαν τόσο πολύ ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλό εργασιακό περιβάλλον για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις και στιγμές σαν μία «γροθιά». Παράλληλα, συνεχίσαμε να παίρνουμε ρίσκα και πρωτοβουλίες, και να δουλεύουμε ομαδικά ώστε να μεγαλώνουμε και να αναπτύσσουμε τους ορίζοντές μας.

HR Professional: Αυτή την περίοδο εργάζεστε πάνω σε καινούργιες ιδέες και υπηρεσίες;

Γιάννης Κολοβός: Συνεχώς προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε. Είτε κάνοντας ακόμη καλύτερα τα πράγματα που ήδη κάνουμε, είτε μέσα από καινούργιες προσπάθειες και νέα βήματα. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Ticket Compliments® Gift Card, μία προπληρωμένη κάρτα δώρου που δημιουργήσαμε στη διάρκεια της κρίσης και η οποία τυγχάνει εξαιρετικής αποδοχής από την αγορά. Επιπρόσθετα, η κάρτα βενζίνης Ticket Car® Fuel Card είναι μία ακόμα λύση που δημιουργήσαμε για τη διαχείριση των εξόδων βενζίνης, ενώ αυτή την περίοδο εργαζόμαστε σε νέες ιδέες και λύσεις, με σταθερό μας γνώμονα να προσφέρουμε ουσιαστικές υπηρεσίες και καινούργιες δυνατότητες στις εταιρείες που μας εμπιστεύονται και χρησιμοποιούν όλα αυτά τα χρόνια τις υπηρεσίες μας.

HR Professional: Σε μία εποχή που τα στελέχη καλούνται να εργαστούν με μειωμένα budgets και πόρους και να πραγματοποιήσουν το λεγόμενο extra mile, πόσο σημαντική είναι η παροχή κινήτρων και επιβράβευσης και ποια είναι η θέση της Edenred μέσα από τις υπηρεσίες της;

Γιάννης Κολοβός: Για την Edenred η παροχή κινήτρων και η επιβράβευση των εργαζομένων διαθέτουν ακόμη πιο σημαντική θέση από ότι πριν από την κρίση. Για εμάς είναι εξαιρετικής σημασίας σήμερα, να δείχνεις στους ανθρώπους σου εμπιστοσύνη, να επιβραβεύεις τις προσπάθειες, και ειδικότερα όταν αυτές κινούνται προς τη θετική πλευρά, δημιουργώντας νέα δεδομένα. Διότι πιστεύουμε ότι αποτελούν τις προϋποθέσεις εκείνες που οι εργαζόμενοι αναζητούν για να αισθανθούν μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια, ώστε να ξεδιπλώσουν όλα τους τα προτερήματα, τα ταλέντα και όλη τους τη δυναμική.

Εάν σε μία τέτοια περίοδο πράξεις το αντίθετο, κινούμενος προς την αρνητική πλευρά, δημιουργείς ανασφάλειες, δυσφορίες, ανησυχίες, οι οποίες στη συνέχεια έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην καινοτομούν, να μην δημιουργούν και να μην αλλάζει τίποτα. Την ίδια άποψη διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό και οι συνεργάτες μας, ενώ όπως αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια όσοι συνέχισαν να προσφέρουν κίνητρα και να επιβραβεύουν τους ανθρώπους τους είναι και αυτοί που κατάφεραν να διαβούν το δύσκολο μονοπάτι των καιρών μας. Με αυτόν τον τρόπο και μέσα από καινούργιες ιδέες και συνεχή προσπάθεια, ενίσχυσαν τη δυναμική και το έργο των εργαζομένων τους και κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της κρίσης.

HR Professional: Ένα άλλο σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής για τις επιχειρήσεις σήμερα είναι η διαχείριση εταιρικών εξόδων. Πώς μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα οι εταιρείες σε αυτό και πώς συμβάλλετε προς αυτή την κατεύθυνση;

Γιάννης Κολοβός: Η κάρτα βενζίνης Ticket Car® Fuel Card είναι μια πρόσφατη υπηρεσία μας στην αγορά, που δημιουργήθηκε ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επιτύχουν μία καλύτερη διαχείριση στα έξοδα καυσίμων των εταιρικών αυτοκινήτων, ειδικότερα σήμερα, στο πλαίσιο των αναλυτικών ελέγχων είτε σε εσωτερικό είτε ακόμη και σε εξωτερικό επίπεδο. Ειδικότερα, η Ticket Car® Fuel Card προσφέρει τη δυνατότητα στις εταιρείες να διαθέτουν πλήρη εικόνα, συμβάλλοντας στην καλύτερη διαχείριση της συγκεκριμένης κατηγορίας εξόδων, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν και σημαντική πηγή κόστους για τους οργανισμούς. Από την άλλη πλευρά, παρέχει στους οδηγούς των εταιρικών αυτοκινήτων περισσότερες και καλύτερες επιλογές όταν ταξιδεύουν, αναφορικά με τα πρατήρια στα οποία θα μπορούν να προμηθευτούν καύσιμα, λύνοντας ταυτόχρονα προβλήματα που τυχόν αντιμετώπιζαν από το υπάρχον δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στους ίδιους, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερες επιλογές, μειώνοντας μεσοπρόθεσμα το σχετικό κόστος.

Επιπρόσθετα, η Ticket Car® Fuel Card κάρτα παρουσιάζει ευκολία στη χρήση, διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες μέσα από μία ευέλικτη πλατφόρμα, με τον κάθε χρήστη ξεχωριστά να δημιουργεί το δικό του προφίλ, και την εταιρεία να είναι σε θέση να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση αυτών των εξόδων. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι σε ανάλογες εφαρμογές σε άλλες χώρες έχει αποδειχτεί ότι μεσοπρόθεσμα η εταιρεία μπορεί να επιτύχει μέχρι και 10% μείωση του κόστους της διαχείρισης των καυσίμων των εταιρικών αυτοκινήτων. Αυτό για εμάς είναι ένα προτέρημα και ένα εργαλείο, βοηθώντας τις εταιρείες με μοντέρνους και σύγχρονους τρόπους να μειώσουν τα κόστη τους, χωρίς αυτό να έχει αντίκτυπο στην ευελιξία και στην ευχέρεια που είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον εργαζόμενο. Αποτελεί ουσιαστικά ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς μία κατεύθυνση, όπου όλοι προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε τα κόστη, χωρίς όμως από την άλλη πλευρά να επηρεάζουμε αρνητικά τη λειτουργία ή την ευελιξία του τρόπου με τον οποίο δουλεύουμε.


HR Professional: Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη τι θέση κατέχει στην Edenred; Υπάρχουν δράσεις σας σε αυτή την περιοχή;

Γιάννης Κολοβός: Σαν Όμιλος έχουμε αναπτύξει διάφορα προγράμματα μέσω των οποίων στοχεύουμε σε θέματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα συμμετέχουμε σε προγράμματα τα οποία βοηθούν εκείνες τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα διαβίωσης. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 υλοποιούμε ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το οποίο είναι χρηματοδοτούμενο από την eea grants, ένα fund που έχει δημιουργηθεί από τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχνενστάιν. Στο πλαίσιο της δράσης του δεν επωφελούνται αποκλειστικά άνθρωποι στην Ελλάδα αλλά και άλλες κοινωνικές ομάδες στη νότια και ανατολική Ευρώπη όπου το φαινόμενο της ανέχειας είναι έντονο και χαρακτηρίζει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει μέσω του Δήμου Αθηναίων και μέσω της διαχείρισης, ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη. Ανάλογα, λοιπόν, με τον αριθμό των μελών κάθε οικογένειας, τους παρέχονται διατακτικές Ticket Restaurant®, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν τα τρόφιμά τους. Ταυτόχρονα, μέσα από ένα αναλυτικό σύστημα reporting που παρέχουμε δίνεται η δυνατότητα να επιτύχουμε απόλυτη διαφάνεια, αναφορικά με τον τρόπο που το fund μοιράστηκε, τους αποδέκτες του με συγκεκριμένα στοιχεία, γνωρίζοντας συγχρόνως και το πώς οι άνθρωποι διαχειρίστηκαν τη βοήθεια αυτή. Μέσα, λοιπόν, από αυτή τη διαδικασία, τόσο ο Δήμος Αθηναίων όσο και ο διαχειριστής διαθέτουν πλήρη εικόνα ανά πάσα στιγμή για το πώς το πρόγραμμα εξελίσσεται.

HR Professional: Πόσες οικογένειες έχουν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα;

Γιάννης Κολοβός: Μέσα από το πρόγραμμα αυτό δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα να επωφεληθεί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ένας μεγάλος αριθμός οικογενειών. Συνολικά έχει στηρίξει περισσότερες από 3.800 οικογένειες, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Το πρόγραμμα αυτό η Edenred το υλοποιεί στα πλαίσια της ΕΚΕ υποστηρίζοντας -στο βαθμό που μπορούμε- μία τέτοια προσπάθεια εξαιρετικής σημασίας εν καιρώ κρίσης. Ελπίζουμε όμως ότι και άλλα παρόμοια προγράμματα μπορούν να πραγματοποιηθούν στοχεύοντας σε άλλες ομάδες ή ακόμη και σε άλλους χώρους. Εμείς δηλώνουμε παρόντες, στο βαθμό που μας αναλογεί, και που μας δίνεται η δυνατότητα να παρέχουμε υποστήριξη, προσφέροντας ότι καλύτερο μπορούμε μέσα από τις υπηρεσίες μας, στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

HR Professional: Ποιο είναι το μήνυμά που θα θέλατε να απευθύνετε στους συνεργάτες σας;

Γιάννης Κολοβός: Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλες αυτές τις εταιρείες και τους ανθρώπους που από το 1997 έχουν σταθεί δίπλα μας επιλέγοντας τις υπηρεσίες μας. Να τους διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους, ερχόμενοι πάντα με καινοτόμες ιδέες και λύσεις, καθώς αποτελεί πεποίθησή μας ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε όλοι να πάμε μπροστά. Θέλω παράλληλα να γνωρίζουν ότι είμαστε εδώ, δυνατοί και προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό ώστε να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη την οποία έχουμε εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τη συνεργασία μας. Είτε αυτοί είναι οι πελάτες που αγοράζουν ή χρησιμοποιούν τις λύσεις μας για το προσωπικό τους, είτε αποτελούν το δίκτυο στο οποίο οι λύσεις αυτές χρησιμοποιούνται ως μέσο για να αγοράσουν τις υπηρεσίες και αγαθά που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι.