Με το ηχηρό παρόν στην Τελετή Απονοµής πλέον των 350 εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας από κάθε βαθµίδα της εκπαίδευσης και από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 5 Μαΐου στον πολυχώρο πολιτισµού Αθηναΐδα τα Education Business Awards 2017 powered by RDC Informatics. Τα βραβεία διοργανώθηκαν για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά µε σκοπό να αναδειχθούν και να επιβραβευθούν οι βέλτιστες πρακτικές στην επιχειρηµατικότητα και την καινοτοµία στο χώρο της Εκπαίδευσης.
Την Τελετή Απονοµής παρουσίασε η δηµοσιογράφος Μαρία Αναστασοπούλου, ενώ χαιρετισµό απεύθυνε εκ µέρους της κριτικής επιτροπής, η Βάσω Κόλλια, πρ. ΓΓ Νέας Γενιάς και πρ. ΓΓ Ισότητας, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόµενους, αναφερόµενη στην αξία των βραβείων για τον κλάδο και συγχαίροντας τους οργανισµούς που ξεχώρισαν.
Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για µια ευκαιρία ώστε να αναδειχθούν στον χώρο της Εκπαίδευσης καινοτόµες πρωτοβουλίες, καλές πρακτικές, δεξιότητες και ότι συνιστά την Παιδεία και την Εκπαίδευση σήµερα. Με υψηλής ποιότητας συµµετοχές από τον ιδιωτικό και δηµόσιο τοµέα, από νηπιαγωγεία µέχρι πανεπιστήµια και µε γεωγραφική διασπορά από τη Θάσο, το Κιλκίς, τα Ιωάννινα, την Κεφαλονιά, την Κέρκυρα µέχρι και την Κρήτη, οι οργανισµοί που βραβεύθηκαν έθεσαν τον πήχη ακόµα υψηλότερα για την επόµενη διοργάνωση των Education Business Awards.
Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Σιγαλός εκ µέρους της εταιρείας Global Link παρουσίασε τα αποτελέσµατα της έρευνας για την εκπαίδευση που διεξήχθη για λογαριασµό της BOUSSIAS.
Σύμφωνα με μερικά από τα ευρήματα, η εκπαιδευτική κοινότητα θεωρεί τις πανελλαδικές εξετάσεις μάλλον αντικειμενικές αλλά όχι δίκαιες, ενώ υποστηρίζει ότι το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ πρέπει να αλλάξει. Επίσης, θεωρούν ότι τα προγράμματα καινοτομίας και αριστείας είναι χρήσιμα και απαραίτητα, αλλά δεν αξιοποιούνται επαρκώς, ενώ τέλος, επιθυμούν την αξιολόγησή τους, αλλά μόνον εφόσον αυτή δεν συνδέεται με τη μισθολογική εξέλιξη ή τις προαγωγές τους. Η έρευνας είναι διαθέσιµη µέσω της επίσηµης ιστοσελίδας των βραβείων (www.educationbusinessawards.gr). Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ µέρους της RDC Informatics, χορηγού τίτλου των Education Business Awards 2017, ο Διονύσης Κουτσαντώνης, Ιδρυτής & Διευθυντής Επιχειρηµατικής Ανάπτυξης της εταιρείας.
Στην τελετή, στην οποία παρευρέθηκαν περισσότεροι από 350 εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, υψηλόβαθµα στελέχη της αγοράς, επιχειρηµατίες και δηµοσιογράφοι, παρουσιάστηκαν και βραβεύθηκαν από κριτική επιτροπή υψηλού κύρους και επιστηµοσύνης, οι πρακτικές και οι εταιρείες εκείνες που διακρίθηκαν στις διαφορετικές κατηγορίες των βραβείων, µέσω της διαδικασίας την οποία θεσµοθέτησε η BOUSSIAS. Η Τελετή Απονοµής ξεκίνησε µε τα Τιµητικά Βραβεία, τα οποία αποφάσισε να απονείµει η κριτική επιτροπή σε ανθρώπους που διακρίθηκαν στο πεδίο της εκπαίδευσης κατά το 2016 µε σηµαντικό έργο ή επιτεύγµατα. Συγκεκριµένα, ο Ορέστης Λιγνός και η Ευφροσύνη Γρίµπιλα παρέλαβαν τιµητικά βραβεία από τον Ιωάννη Τυρλή, Γενικό Γραµµατέα Ελληνικής Μαθηµατικής Εταιρείας (Ε.Μ.Ε.). Ο δεκάχρονος Ο. Λιγνός που φέτος έλαβε χρυσό µετάλλιο από την Ελληνική Μαθηµατική Εταιρεία στον πανελλήνιο διαγωνισµό της, συναγωνιζόµενος µε 200 νέους της Β’ και της Γ’ τάξης του Γυµνασίου. Πέρυσι µάλιστα, σε ηλικία µόλις 9 ετών κατάφερε να βάλει τα «γυαλιά» σε εκατοντάδες µεγαλύτερους µαθητές από την Ελλάδα και 20 ακόµη χώρες και κατάφερε να διακριθεί παίρνοντας ένα χάλκινο µετάλλιο, στη 20ή Βαλκανική Μαθηµατική Ολυµπιάδα Νέων. Η Ε. Γρίµπιλα είναι εκπαιδευτικός στο 1ο δηµοτικό σχολείο Περάµατος όπου εντάχθηκαν εφέτος τάξεις προσφυγόπουλων µε αποτέλεσµα να ακολουθήσουν βίαιες κινητοποιήσεις σε βάρος των εκπαιδευτικών τους. Η επιβράβευσή της αφορούσε τη σηµαντική συµβολή της στην στήριξη και προστασία των παιδιών των προσφύγων αλλά και την αυτοθυσία που η ίδια έχει επιδείξει.
Στη συνέχεια, ο Γιώργος Νικολετάκης και ο Παύλος Μπαλογιάννης παρέλαβαν βραβεία από τη Νέλλη Τζάκου Λαµπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο Γ. Νικολετάκης είναι ο ιδρυτής της πιο πολυβραβευµένης ίσως start-up επιχείρησης της Ελλάδας, της 100mentors.com. Οι 100 mentors είναι η ψηφιακή πλατφόρµα που δηµιουργήθηκε από µία οµάδα νέων ανθρώπων, οι οποίοι αποφάσισαν να αλλάξουν τον τρόπο µε τον οποίο επιλέγουµε την επαγγελµατική µας δραστηριότητα. Μέσα από την πλατφόρµα αυτή, µαθητές, φοιτητές, αλλά και επαγγελµατίες επικοινωνούν µε µέντορες από όλο τον κόσµο, µε στόχο να ανακαλύψουν το δρόµο που θα ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες κλίσεις και ενδιαφέροντά τους. Ο Π. Μπαλογιάννης αντίστοιχα είναι ο Ιδρυτής του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας, συµβολαιογράφος και συλλέκτης, τον οποίο η αγάπη για το βιβλίο, η στέρηση και η περιέργεια οδήγησαν, µέσα από προσωπικές θυσίες, να δηµιουργήσει µια ιδιαίτερη συλλογή και να ιδρύσει το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας, ένα µοναδικό Μουσείο αφιερωµένο στην Ελληνική εκπαίδευση και την Ελληνική Παιδεία.
Η τελετή απονοµής συνεχίστηκε µε την τιµητική βράβευση της Μαρίας Κοκκάλα και του Νεκτάριου Ταβερναράκη, οι οποίοι παρέλαβαν τα βραβεία τους από την Έφη Μπάσδρα, µέλος της κριτικής επιτροπής, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Η Μ. Κοκκάλα ξεχώρισε ανάµεσα σε 275.000 παιδιά που συµµετείχαν πανευρωπαϊκά στο πρόγραµµα µαθητική «Εικονική Επιχείρηση» και βραβεύτηκε πέρυσι µε το «Leadership Award» µαζί µε µόλις άλλα 9 παιδιά.
Η ίδια είναι η µαθήτρια του Γυµνασίου Αλωνίων Πιερίας, και συγκίνησε το πανελλήνιο την ηµέρα που η µαθητική startup «Smileybin» κέρδισε το πρώτο βραβείο του πανελλαδικού διαγωνισµού, όταν µε δάκρυα στα µάτια είπε πως η οµάδα της προέρχεται από ένα µικρό σχολείο 50 παιδιών κι ότι για αυτό το λόγο η επιτυχία τους έχει πολύ µεγάλη αξία. Ο Ν. Ταβερναράκης είναι Έλληνας Βιολόγος και Πανεπιστηµιακός µε καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης. Είναι Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήµιου Κρήτης και Πρόεδρος του Διοικητικού Συµβουλίου του Ιδρύµατος Τεχνολογίας και Έρευνας. Η συµβολή του στην έρευνα και την προβολή των ελληνικών ερευνητικών κέντρων στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό είναι ζωτικής σηµασίας για την ανάπτυξη της χώρας. Τέλος, σε έντονο συγκινησιακό κλίµα, απενεµήθη τιµητικό βραβείο στη µνήµη του ιδρυτή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “PRAKSIS”, Τζανέτου Αντύπα. Έναν άνθρωπο ο οποίος άφησε το δικό του στίγµα στο χώρο της κοινωνικής προσφοράς και χάραξε νέους δρόµους για την υποστήριξη των αδυνάµων. Aξιοµνηµόνευτη είναι η αγάπη του για τα κοινά µιας και ο αλτρουισµός και η προσφορά αποτελούσαν αναπόσπαστες αξίες για εκείνον.
Στη συνέχεια τα βραβεία της διαγωνιστικής διαδικασίας απένειµαν στους νικητές τα µέλη της κριτικής επιτροπής: Έφη Μπάσδρα, Πρώην πρόεδρος ΙΚΥ, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Αθηνών, Βασίλειος Δασκαλάκης, Πρόεδρος Συνδέσµου Ελληνικών Κολεγίων, Νίκος Φαλδαµής, Πρόεδρος HEPIS, Φαίδων Στράτος, Πρόεδρος ΙΕΠΑΣ, Στράτος Στρατηγάκης, Μαθηµατικός Ερευνητής, Βάσω Κόλλια, Μάρνυ Παπαµατθαίου, Δηµοσιογράφος εκπαιδευτικού ρεπορτάζ, Αργύρης Τζικόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΝ/JA Greece, Αθανάσιος Κυριαζής, Καθηγητής,Τµήµα Στατιστικής και Aσφαλιστικής Eπιστήµης, Πανεπιστήµιο Πειραιώς, Γιάννης Βαφειαδάκης, Πρόεδρ ος ΟΕΦΕ – Οµοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, Αγγελική Παππά, CEO “i love dyslexia”, και επίσης απένειµαν βραβεία οι: Ελένη Γερουλάνου, διευθύντρια του Νηπιαγωγείου της Σχολής Μωραΐτη και ο Σπύρος Δηµητρούκας, Γενικός Διευθυντής επιχειρησιακής µονάδας Business Software του Χορηγού τίτλου RDC Informatics.
Η βραδιά έκλεισε µε την πανηγυρική φωτογραφία των νικητών και την ανανέωση του ραντεβού για την επόµενη χρονιά.
Σημειώνεται ότι τιµητικοί υποστηρικτές των Βραβείων ήταν ο Σύνδεσµος Ελληνικών Κολλεγίων, ο Σύνδεσµος Ιδιωτικών Σχολείων και η Οµοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος.
Στο site www.educationbusinessawards.gr µπορείτε να δείτε τον πίνακα των νικητών, καθώς επίσης φωτογραφίες και το video της βραδιάς.