Η ΄Ενωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) πραγματοποίησε εκδήλωση στο πλαίσιο του 9ου προγράμματος υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 στο πλαίσιο του οποίου δόθηκαν 13 υποτροφίες.

«Οι υποτροφίες της ΕΕΝΜΑ μετουσιώνουν το όραμα μας να βοηθάμε πραγματικά τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τη ναυτιλία» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Χαράλαμπος Σημαντώνης.

«Όλη η ναυτιλιακή κοινότητα μεσώ της κοινωνικής της συνεισφοράς, προσπαθεί να προσελκύσει τη νεολαία στο ναυτικό και ναυτιλιακό επάγγελμα, παρέχοντας προγράμματα υποτροφιών, όπως η ΕΕΕ, η οποία υλοποίησε από πέρσι το πρόγραμμα υποτροφιών 100+1 και άλλοι οργανισμοί όπως η HELMEPA, το Propeller Club, η WISTA, οι οποίοι προωθούν αντίστοιχα προγράμματα, καθώς και ναυτιλιακές εταιρείες και Ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, που παρέχει υποτροφίες για σπουδαστές ΑΕΝ. Υπήρχαν και υπάρχουν στερεότυπα τα οποία πρέπει να αλλάξουν. Καμία σχέση δεν έχει η σημερινή εικόνα του επαγγέλματος με εκείνη του παρελθόντος. Πέρα από τις απολαβές οι οποίες είναι υψηλές, υπάρχει ανέλιξη, πολύ καλύτερες συνθήκες διαβίωσης πάνω στο πλοίο, πιο σύγχρονα πλοία με μεγαλύτερη ασφάλεια. Θα πρέπει να το επαναπροσδιορίσουμε το ναυτικό επάγγελμα».

Ο Δρ. Γιώργος Πατέρας πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είπε: «Χωρίς τους ναυτικούς δεν έχουμε τους εφοπλιστές του αύριο και δεν έχουμε κόσμο να επανδρώσουμε τα γραφεία. Μας λείπουν ναυτικοί. Πρέπει να μπαίνουν στις σχολές περίπου 3.500 σπουδαστές κάθε χρόνο για να μπορούμε να έχουμε τους ναυτικούς που χρειαζόμαστε για το αύριο. Να είναι καλά σπουδαγμένοι, μορφωμένοι. Το ΝΕΕ εκτός του ότι υποστηρίζει ό,τι ενέργειες κάνει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχει ξεκινήσει μία καμπάνια για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Είναι μία δύσκολη προσπάθεια να πείσουμε τα παιδιά να έρθουν στο ναυτικό επάγγελμα το οποίο είναι εξαιρετικό και οι προοπτικές μπορεί να σε κάνουν πλοιοκτήτη, όπως συμβαίνει σήμερα με το 50% των Ελλήνων πλοιοκτητών».