Οι ανακοινώσεις για μαζικές απολύσεις, εξαγορές και εθελοντικές συνταξιοδοτήσεις έχουν αρχίσει σταδιακά να μειώνονται.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου, στις 500 μεγαλύτερες αμερικάνικες εταιρείες έγιναν 6.000 απολύσεις, την ώρα που τις προηγούμενες εβδομάδες οι απολύσεις έφταναν τα 90.000 άτομα σύμφωνα με το δείκτη Layoff Tracker του περιοδικού Forbes. Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να «χάνουν» χιλιάδες εργαζόμενους, ωστόσο, πολλές από τις απολύσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί δε θα έχουν ολοκληρωθεί ακόμα και μετά από μήνες ή χρόνια.

Οι απολύσεις που έγιναν από την 1η Νοεμβρίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 2,1% των θέσεων εργασίας των 500 μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ. Σε κάποιες περιπτώσεις -όπως στη Microsoft και τη Best Buy- οι εταιρείες προσλαμβάνουν τόσα άτομα σε κάποιους κλάδους όσα απολύουν σε άλλους. Σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη, οι απολύσεις το Νοέμβριο του 2008 ήταν 90.000, το Δεκέμβριο 108.000 και τον Ιανουάριο 163.000. Το Φεβρουάριο οι 47.000 από τις 125.000 απολύσεις αφορούσαν στην General Motors. Οι αριθμοί αυτοί, δείχνουν ότι πολλές εταιρείες προχώρησαν σε απολύσεις στο σωστό χρόνο.

Οι περισσότεροι οργανισμοί κάνουν ετήσιο οικονομικό απολογισμό στο τέλος του έτους, γεγονός που τους οδήγησε να λάβουν άμεσα μέτρα. Έτσι, πολλές κακές ειδήσεις των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων συνοδεύονταν και από ανακοινώσεις απολύσεων.

Πηγή: Forbes