Όταν αναρωτιόμαστε για τους άλλους ή και για τον ίδιο μας τον εαυτό «ποιοί είμαστε;», «ποιοί δείχνουμε ότι είμαστε;», «ποιοί νομίζουμε ότι είμαστε;» ή «ποιοί θέλουμε να είμαστε;» είναι προβληματισμοί που υποδηλώνουν διάθεση αυτοπαρατήρησης και ανάγκη για αυτοεπίγνωση.

Είναι αλήθεια ότι η σχέση μας με τον εαυτό μας και την εικόνα του, επηρεάζει βαθιά όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας! Η αίσθηση της ταυτότητας και η ύπαρξη σκοπού, είναι κυρίως οι «σταθερές» που μας επιτρέπουν να αυτοπροσδιοριζόμαστε και να ισορροπούμε ξανά και ξανά στο σύστημα, με τις βέλτιστες αποδόσεις και χαμηλότερες αποκλίσεις.

Το επαγγελματικό προφίλ και η εδραίωση καριέρας, η απειλή της ανεργίας, οι ηγετικές δεξιότητες, η εποικοδομητική συνεργασία, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η αποτελεσματική επικοινωνία, το «burn out», η ευασφάλεια (flexicurity), οι υγιείς στόχοι, τα σημαντικά και τα επείγοντα είναι μόνο κάποια από όσα, απαιτούν διαχείριση στον καθημερινό εργασιακό βίο.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το έλλειμμα εμπιστοσύνης, η αίσθηση αναξιοπιστίας, η ανασφάλεια, ο φόβος και το στρες, είναι συνήθως οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτοπεριοριστικές αντιλήψεις και αποτυχία επίτευξης στόχων. Αντιθέτως, η συναίσθηση της προσωπικής μας αξίας, η αυτογνωσία, η εσωτερική  ισορροπία και η αποδοχή του εαυτού μας είναι απόρροια της εσωτερικής διαδικασίας μέσω της οποίας ο Executive Coach προκαλεί τη σκέψη και θέτει σε αμφισβήτηση το υπάρχον σύστημα πεποιθήσεων του καθενός.

Μια διαδικασία ολιστικής αξιολόγησης και ενδυνάμωσης που απελευθερώνει βούληση, πίστη, δημιουργικότητα και ενισχύει την αυτοπαρακίνηση και την επιμονή για προσωπική βελτίωση και περαιτέρω επαγγελματική ανάπτυξη.  Σημείο εστίασης και βαρύτητας κάθε φορά, αποτελεί το ζητούμενο της προσωπικής ικανοποίησης, σε σχέση με το εύρος της επαγγελματικής δέσμευσης. Ειδικότερα, όταν στελέχη εκπληρώνουν εταιρικούς σκοπούς και στόχους, των οποίων δεν συμμερίζονται εκατό τοις εκατό το όραμα ή τη στρατηγική ή την τακτική ή τις πρακτικές. Ωστόσο, συμμετέχουν στην υλοποίησή και με την εμπλοκή τους συνδιαμορφώνουν και καθορίζουν το συνολικό αποτέλεσμα.

Κατά τη διαδικασία του Coaching, επίκεντρο έχει πάντα η ανάγκη που προβάλλει ο Coachee. Οι Executive Coaches εστιάζουν με ερωτήσεις εκεί που ο Coachee αναζητά απαντήσεις. Γνωρίζουν τις δυνατότητές του και με «προκλητικές» για τη σκέψη ερωτήσεις, τον βοηθούν να γίνει σαφής, σχετικά με το τί θέλει να δημιουργήσει ή να προκαλέσει στη ζωή ή την εργασία του.
* Πού βρίσκεστε τώρα σε σχέση με το πού θα θέλατε να είστε;
* Ποιοί είναι οι στόχοι σας; Σε τι βαθμό συνάδουν με τις αξίες σας;
* Ποιά είναι τα δυνατά σας σημεία και ποιοί οι τομείς που επιδέχονται βελτίωση; 
* Πόσο ευθυγραμμισμένος είναι ο πραγματικός σας εαυτός με την εργασιακή σας καθημερινότητα;

Συχνά εντοπίζονται αποκλίσεις, και τις περισσότερες φορές απαιτούν διαχείριση. Όταν οι άλλοι δεν αλλάζουν ή αλλάζουν στάση ή και συμπεριφορά, ίσως χρειάζεται να γίνετε πιο εναλλακτικοί και να δείτε τις αλλαγές από άλλη οπτική και με άλλους συσχετισμούς. Τεχνικές «zoom-in» και «zoom-out».

Ένας Executive Coach μπορεί να σας βοηθήσει από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Συμβουλευτείτε φίλους ή συναδέλφους, αν γνωρίζουν κάποιον. Ρωτήστε τους αν είχαν μια καλή σχέση-συνεργασία μαζί του. Είναι πολύ σημαντικό για εσάς ο Coach να σας εμπνέει εμπιστοσύνη και να σας κάνει να νιώθετε άνετα. Με τη συνεργασία και την υποστήριξη του, θα ενισχύσετε τις δεξιότητες σας και θα διατηρήσετε σταθερό τον προσανατολισμό σας.

Η πίστη στις δυνάμεις σας, θα σας οδηγήσει στην ανάληψη προσωπικής ευθύνης για τις προθέσεις και τις προσπάθειες που καταβάλλετε. Θα εξασκηθείτε στη θετικότητα και στην αυτοπραγμάτωση, καθώς η «προπονητική σκέψης για υπεραποδόσεις» -όπως αποκαλώ συνήθως το Coaching ελληνικά- αποτελεί εξαιρετική πρακτική διεκδίκησης επιτυχών αλλαγών σταδιοδρομίας. Η Αναγνώριση και η Αυτοεκτίμηση ακολουθούν!

Μη ζητήσετε όμως από έναν Coach να καθοδηγήσει τα βήματά σας, αν δεν είστε διατεθειμένοι εσείς οι ίδιοι πρώτοι, να κάνετε δικά σας! Αναπόφευκτα, το Coaching αλληλεπιδρά με όλες τις πτυχές των προσωπικών, κοινωνικών και επαγγελματικών στόχων που σχετίζονται με τη ζωή σας και σας προσδιορίζουν. Η προσωπική «ευεξία» αντανακλάται στην επαγγελματική σας ισορροπία και οι σχέσεις σας, προσωπικές ή επαγγελματικές, συνθέτουν και δομούν το πολυπόθητο «γνώθι σ’ αυτόν».

Πληροφορίες:
Μοving Minds Coaching
Email: [email protected]
LinkedIn Public Profile :
http://gr.linkedin.com/pub/irini-nikolaidou/2a/35b/b95
Skype: inikolaidou
Twitter: inikolaidou