Τα τελευταία χρόνια, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην τηλεργασία. Υπάρχει μόνο η θετική πλευρά ή υπάρχουν και περιορισμοί; πώς μπορεί να επηρεάσει τη συνεργασία, την παρακίνηση και τις διαπροσωπικές σχέσεις;
Τα χρόνια της πανδημίας αποτέλεσαν μία πρόκληση. Αν κάτι μάθαμε αυτήν την περίοδο, αυτό είναι η ευελιξία. Μάθαμε πως μπορούμε να εξυπηρετούμε πελάτες με κλειστά καταστήματα, να προσφέρουμε υπηρεσίες από κάποιο δωμάτιο του σπιτιού μας, να παρακολουθούμε θεατρικές παραστάσεις χωρίς να είμαστε στο θέατρο. Μάθαμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική μας παρουσία. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας τρόπος για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να παράγουμε και να προσφέρουμε, ήταν και η τηλεργασία. Είναι η τηλεργασία κάτι νέο που ανακαλύφθηκε την περίοδο της πανδημίας; Μα φυσικά όχι. Απλά έκανε δυνατή την εργασία από απόσταση στη δύσκολη αυτή συγκυρία. Θα έλεγε κανείς πως η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες τη συμπεριλαμβάνουν στην πολιτική τους και όλο και περισσότεροι υποψήφιοι ρωτούν σε μία συνέντευξη: «επιτρέπεται η εργασία από το σπίτι;». Φαίνεται, λοιπόν, ότι η τηλεργασία έχει εξελιχθεί σε κάποιου είδους παροχή εκ μέρους των εργοδοτών.
Μπορεί κάποιος να απασχολείται αποκλειστικά μέσω τηλεργασίας; Ταιριάζει σε όλους; Υπάρχει μόνο η θετική της πλευρά ή μπορεί να έχει κάποιους περιορισμούς και πώς μπορεί να επηρεάσει τη συνεργασία, το επίπεδο της παρακίνησης και τις διαπροσωπικές σχέσεις;
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Η καλή συνεργασία είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας και η απουσία της μειώνει την ικανοποίηση των εργαζομένων. Συνεπώς, η εξασφάλιση της καλής συνεργασίας σε έναν οργανισμό είναι στόχος. Πού μπορεί να υστερεί η συνεργασία από απόσταση; Η συνάντηση στον ίδιο χώρο εργασίας ευνοεί τη συχνή, αυθόρμητη και ξεκάθαρη επικοινωνία και, συνεπώς, και τη συνεργασία. Επίσης, η συνεργασία από κοντά ενισχύει το ομαδικό πνεύμα και συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών μίας ομάδας. Βρισκόμενοι με τον συνεργάτη μας στον ίδιο χώρο, μπορούμε να ανταλλάξουμε αυθόρμητες ιδέες, να αναγνωρίσουμε αντιδράσεις, να δώσουμε και να πάρουμε άμεσο feedback.
ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ
Η εργασία από το σπίτι για παρατεταμένο διάστημα ενδέχεται να επηρεάσει και το επίπεδο παρακίνησης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί προϊστάμενοι κλήθηκαν να διαχειριστούν περιπτώσεις εργαζόμενων που εργάζονταν από το σπίτι και αισθάνονταν ότι αγνοούν πληροφορίες ή ότι δεν εισακούγονται σε σχέση με όσους βρίσκονταν στο γραφείο. Επίσης, υπήρχαν εργαζόμενοι που αισθάνονταν ότι έλειπε η αναγνώριση και η επιβράβευση για τα καλά αποτελέσματα και την καλή απόδοση. Είναι, επίσης, σημαντικό να αναλογιστούμε αν όλοι οι εργαζόμενοι «απολαμβάνουν» ή προτιμούν την εργασία από το σπίτι ή αν έχουν το κίνητρο για αυτό. Για παράδειγμα, για μία μητέρα με παιδί σε βρεφική ή νηπιακή ηλικία, η εργασία από το σπίτι μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και απογοήτευση.
ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σίγουρα, δεν συνεργαζόμαστε καθημερινά με όλους. Ωστόσο, η συνάντηση στο γραφείο συμβάλλει στο «δέσιμο» της ομάδας. Οι σύντομες καλημέρες στον διάδρομο, η ανταλλαγή των νέων στη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού, τα μικρά αυτοσχέδια πάρτι έκπληξη λόγω γενεθλίων, η ανταλλαγή φωτογραφιών με τα κατορθώματα των παιδιών, δεν μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από τις προγραμματισμένες συναντήσεις μέσω του υπολογιστή.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Η τηλεργασία είναι σίγουρα μία μορφή εργασίας που έχει τους οπαδούς της και, φυσικά, δεν συνεπάγεται ότι οι περιορισμοί της αναιρούν τα οφέλη της. Από τη στιγμή που υπάρχει η επιλογή της τηλεργασίας, θα πρέπει οι εταιρείες και οι οργανισμοί να προσαρμόζονται ανάλογα και το τμήμα HR της κάθε εταιρείας έχει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Ο τρόποι επικοινωνίας, ο τρόπος και η συχνότητα του feedback αλλά και της επιβράβευσης και οι δραστηριότητες που ενισχύουν την ομαδικότητα, θα πρέπει να προσαρμόζονται αναλόγως, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι με την τηλεργασία κερδίζουμε σε ευελιξία, αλλά δεν χάνουμε κίνητρο και ικανοποίηση.