570 προσκεκλημένοι, οι πρυτανικές αρχές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του πανεπιστημίου, απόφοιτοι και απόφοιτες, φοιτητές και φοιτήτριες και στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών που υπηρετούν το πεδίο του HR, έδωσαν το «παρών» για να γιορτάσουν τα 20 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας και συνεχούς ανάπτυξης του ΠΜΣ στη ΔΑΔ του ΟΠΑ.
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 20 ετών από την ίδρυσή του, διοργάνωσε την εκδήλωση «20 HRόνια μπροστά», την Παρασκευή, 01 Μαρτίου, στο Ωδείο Αθηνών. Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν ο Archaeostoryteller, Δρ. Θεόδωρος Παπακώστας, και η Διευθύντρια του Προγράμματος, Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα. Την εκδήλωση «έντυσε» μουσικά η μπάντα χάλκινων και ξύλινων πνευστών και κρουστών «Αγία Φανφάρα», η οποία με τους βαλκανικούς ρυθμούς της ξεσήκωσε το κοινό.
20 ΗRΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο, η Μαρία Βακόλα καλωσόρισε το κοινό και υπενθύμισε τις διακρίσεις του Προγράμματος, όπως την πρόσφατη αξιολόγηση ως 8ο στη Δ. Ευρώπη, στην κατηγορία «Human Resources Management» στη λίστα των TOP 60 2022/2023 Eduniversal Best Masters Ranking και την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στην ποιότητα των σπουδών που προσφέρει και την επιλογή των αποφοίτων του. Όπως τόνισε η ίδια, η πυξίδα του Προγράμματος είναι «η ευημερία του Ανθρώπου».
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η ίδρυση του Προγράμματος πιστοποίησε τη διαχρονική δέσμευση του Πανεπιστημίου μας να αφουγκράζεται τις ανάγκες τις κοινωνίας και της αγοράς και να καινοτομεί προσφέροντας στην εκπαίδευση, την έρευνα και την οικονομία και στη χώρα! Και αυτό επειδή ήρθε να καλύψει αυτή την ουσιώδη ανάγκη να υπάρχουν καταρτισμένα στελέχη, τα οποία θα καθοδηγούν το ανθρώπινο δυναμικό των οργανισμών, και θα διασφαλίζουν την ευημερία των ανθρώπων!».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι ιδρυτές του Προγράμματος, η Ομότιμη Καθηγήτρια Νάνσυ Παπαλεξανδρή και ο Καθηγητής Δημήτρη Μπουραντάς, ο τέως Διευθυντής, Καθηγητή Ιωάννης Νικολάου, και η Διευθύντρια Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα, συζήτησαν για το μέλλον της ΔΑΔ. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Δ. Μπουραντάς, «… το HR δεν πρέπει μόνο να προσαρμόζεται στις αλλαγές, αλλά και να δημιουργεί τις αλλαγές».
Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ HR
Παράλληλα, τον κομβικό ρόλο του Συλλόγου Αποφοίτων HR Society, που εκπροσωπεί 1.800 απόφοιτους, για τη δημιουργία μίας ενεργούς κοινότητας και τη στενή σχέση με το Πρόγραμμα υπογράμμισε η Πρόεδρος, Μαρία Σαββάκη, Payroll Area Lead SCE, Mondelez International στην Mondelez International. Στο βήμα ανέβηκαν επίσης σημαντικά στελέχη στο πεδίο της ΔΑΔ, αναδεικνύοντας την αξία των σπουδών στο HR και το καίριο ρόλο της ΔΑΔ στις επιχειρήσεις, με τις ακόλουθες ομιλίες:
Από το Όνειρο στην Πραγμάτωσή του – Η ιστορία μιας Αποφοίτου»: Δήμητρα Καρακώστα, Vice President, People
& Culture στον Όμιλο PeopleCert.
From HRO to CEO, is there a way?»: Αγγελίνα Μιχαηλίδου, CEO και Senior Partner στην RESPONSE SA. και ο Δημήτρης Παπανικητόπουλος, Πρόεδρος της LINKAGE Greece & Cyprus
και Senior Partner.
20 χρόνια μετά: Πώς η γνώση συναντάει την εμπειρία»: Στέλλα Βουλγαράκη, Chief People Officer, Kaizen Gaming.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ HR
Καθολη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Archaeostoryteller Δρ. Θεόδωρος Παπακώστας πάντρεψε αρμονικά την αρχαιολογία και τη ΔΑΔ και μοιράστηκε με το κοινό ιστορίες από την αρχαιότητα όπως του Πλάτωνα, του Πτολεμαίου Α’, του Παράμονου Αντιγόνου, του βασιλιά της Περγάμου Άτταλου Β, του Ερμεία του Ατταρνέα κ.α. προλογίζοντας εύστοχα τις ενότητες της εκδήλωσης. Επίσης, ο Archaeostoryteller απάντησε στην ερώτηση αν «Υπήρχε HR στην αρχαιότητα;» στο πλαίσιο της συζήτησης με τη Διευθύντρια του Προγράμματος, Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα και μύησε το κοινό στις «διαδικασίες ΔΑΔ» (επιλογή προσωπικού, προσλήψεις, διακράτηση, παροχές κα.) που «εφαρμόζονταν» στον αρχαίο κόσμο). Τα δημοφιλέστερα επαγγέλματα του γιατρού, του αρχιτέκτονα, αλλά και του μάντη, το «βιογραφικό σημείωμα – στήλη» του ιατρού Ονάσανδρου, γιου του Ονήσιμου, τη συστατική επιστολή του Αντίπατρου, γιου του Διοσκουρίδη, το ψευδές βιογραφικό του μάντη Δηίφονου, οι «συνεντεύξεις» σε αρμόδιες επιτροπές όπως η ιστορία που μεταφέρει ο Πλούταρχος, και του Διοκλή από την Κύζικο, η ίδρυση της «1ης Ακαδημίας Ηγεσίας» όπου δίδασκε ο Αριστοτέλης, από τον Φίλιππο B’ της Μακεδονίας και το έργο των Πτολεμαίων και το πακέτο παροχών που προσέφεραν για να προσελκύσουν το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό για το Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, μαγνήτισαν το ενδιαφέρον του κοινού!
Σημειώνεται ότι το περιοδικό HR Professional και το newsletter Workforce ήταν χορηγοί επικοινωνίας. Την εκδήλωση υποστήριξαν επίσης τα ιδρυτικά πανεπιστημιακά τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.