Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δέχονται εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης με στόχο την πρόληψη της δραματικής ανόδου του ποσοστού της ανεργίας στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά το Κραχ του 1930.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΔΟΕ) έχει προβλέψει ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα καταργηθούν 20 εκατ. θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι ουρές ανέργων έξω από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας θα καταγράψουν ρεκόρ στην Ευρώπη.

Οι εταιρείες, οι οποίες επλήγησαν, ήδη ανακοίνωσαν χιλιάδες περικοπές. «Η πολιτική κατά της ανεργίας στις περισσότερες χώρες είναι σήμερα πιο εξελιγμένη, όχι μόνο στο επίπεδο των παροχών, αλλά και σε εκείνο της εκπαίδευσης και της λήψης μέτρων προς βοήθεια των πολιτών, ώστε να μπορούν να βρίσκουν δουλειά σε δύσκολες περιόδους», δηλώνει ο Στέφανο Σκαρπέτα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Πάντως, ο ίδιος ανέφερε ότι η κρίση σημειώθηκε σε μια «σχετικώς καλή» περίοδο, με χαμηλά ποσοστά ανεργίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία στην Ευρώπη, τα κυβερνώντα κόμματα φοβούνται ότι οι ψηφοφόροι θα τα τιμωρήσουν στις ομοσπονδιακές εκλογές τον επόμενο χρόνο, αν το ποσοστό της ανεργίας αυξηθεί εκ νέου μετά την ιστορική του μείωση των τελευταίων 16 ετών, στο 7,6%, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στη Γαλλία, η ανεργία βρισκόταν στο 7,2%, στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ αναμένεται να φθάσει στο 8,5% μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

Στην Ισπανία, το τέλος της άνθησης του τομέα των κατασκευών που διήρκεσε μια δεκαετία οδήγησε στην άνοδο κατά 30% της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο με 2,6 εκατομμύρια ανέργους να αναζητούν εργασία τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο ποσοστό από το 1997.

Στο 11,3%, το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη και κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι τον επόμενο χρόνο μπορεί να φθάσει στο 19%, καθώς η παγκόσμια κρίση επηρεάζει αρνητικά και τα εσωτερικά προβλήματα. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε την “απειλή”με “πακέτο” οικονομικών κινήτρων ύψους 38 δισ. ευρώ έως το 2012.

Στη Βρετανία, επίσης, προκύπτει μια σχέση ανάμεσα στην αυξανόμενη ανεργία και τη μεταναστευτική πολιτική. Η Βρετανία έχει ωφεληθεί από ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης από τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ την τελευταία τετραετία, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλοί μετανάστες παίρνουν το δρόμο της επιστροφής προς την πατρίδα, καθώς γιγαντώνεται η κρίση.

Πηγή: Emea Business Monitor