Τα εργασιακά θέματα αναμένεται να αποτελέσουν βασικό θέμα της προεκλογικής ατζέντας, όπως φαίνεται από τις πρώτες κινήσεις των κομμάτων, με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, για τις εκλογές της 21ης Μαϊου.

Η αρχή έγινε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha τόνισε ότι στόχοι της επόμενης κυβέρνησής του, εάν και εφόσον ψηφιστεί, θα είναι ο κατώτατος μισθός να προσεγγίσει τα 1000 ευρώ (πρώτος στόχος τα 950 ευρώ), νέα αύξηση συντάξεων, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο προεκλογικό κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ που παρουσιάστηκε χθες στον Ελληνικό Κόσμο. Όπως ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, την επόμενη τετραετία θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά μία μονάδα, προκειμένου να ελαφρυνθεί το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις

Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 1.000 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, από 780 (μεικτά) που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει πως οι βασικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθούν σωρευτικά κατά 25%, ενώ αντίστοιχη αύξηση θα υπάρξει και στον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο με το νέο μισθολόγιο που θα ισχύσει από το 2024.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του πρόγραμμα αναφέρει ως δέσμευση την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και αύξηση κατά 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα επισημαίνει ότι θα σχεδιάσει νέο εργασιακό «χάρτη», με επαναφορά των Συλλογικών και Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας -οι οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι θα φέρουν επιπλέον αυξήσεις στο σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα-, ανασυγκρότηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και κατάργηση των νόμων Βρούτση-Χατζηδάκη, τους οποίους χαρακτηρίζει «αντεργατικούς».