Σε εκπτώσεις έως και 20%, σε ανέργους και πολύτεκνους, με την επίδειξη της αντίστοιχης κάρτας, προχωρούν τα εμπορικά καταστήματα, εκτός από τα σουπερμάρκετ και τα υπερκαταστημάτα.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα «Συμμετέχω», στο οποίο η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου συνεργάζεται με το Υπουργείο Εργασίας και το παρουσίασαν ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης. Ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος προέβλεπε τη διανομή εκπτωτικών κουπονιών αξίας 60-70 ευρώ, με τα οποία οι άνεργοι θα μπορούσαν να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ωστόσο, για λόγους ευελιξίας στην εφαρμογή του, όπως είπε ο υπουργός, προτιμήθηκε η εφαρμογή του με την απλή επίδειξη της κάρτας που θα πιστοποιεί την ιδιότητα του ανέργου ή του πολύτεκνου στον έμπορο που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Ο Α. Λοβέρδος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη μη δραστηριοποίηση αλυσίδων υπεραγορών αλλά και των δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών συγκοινωνιών.

«Παρότι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον όταν εξαγγέλθηκε το πρόγραμμα, τώρα δεν συμμετάσχουν. Τους καλούμε να επιδείξουν την εταιρική τους κοινωνική ευθύνη. Για κάποιες δυσκολίες που επικαλούνται οι αλυσίδες λιανεμπορίου δεν έχουμε δει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους» δήλωσε σχετικά.