Στην προσφορά των προϊόντων τους σε ειδικές τιμές προς τους ανέργους που διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ, προχωρούν οκτώ επιχειρήσεις ύστερα από προτροπή του ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας, παρουσίασε την πορεία των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να εφαρμοστούν, σημειώνοντας ότι κατά το τρέχον έτος πάνω από 1.700.000 άτοµα βρίσκονται ή θα βρεθούν υπό την κάλυψη των προγραµµάτων, των δράσεων και των παροχών του ΟΑΕΔ, µε συνολικό προϋπολογισµό πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση του ΟΑΕΔ, έκπτωση 20% στους εγγεγραμμένους ανέργους παρέχουν ο όµιλος Ακµή, η PepsiCo – Ivi & Tasty Foods, τα Flocafe και τα εστιατόρια La Pasteria. Μειωµένες τιµές κατά 10% θα παρέχουν τα Everest, τα Olympus Plaza Food Parks και τα Goody’s στα καταστήµατα µε την ειδική σήµανση και µε επίδειξη της κάρτας ανεργίας. Ειδικές τιµές µειωµένες κατά 10% θα παρέχουν οι εταιρείες Κωτσόβολος – Dixons, ξεκινώντας από το διήµερο 3-4 Ιουνίου. Η Νίκας ΑΒΕΕ θα προσφέρει έκπτωση 21% στις γαλοπούλες και 33% στην πάριζα, µε τη µορφή κουπονιών, από τις αλυσίδες σούπερ µάρκετ Σκλαβενίτης και Βερόπουλος. Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind, θα ανακοινώσει εντός των ηµερών την προσφορά της, ενώ ειδικές τιµές για ανέργους (που θα εξειδικευθούν σύντοµα) θα παρέχει η Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Ηλ. Κικίλια, σήµερα πάνω από 350.000 άτοµα, είτε ως εργαζόµενοι είτε ως αυτοαπασχολούµενοι, είναι ενταγµένα σε προγράµµατα διατήρησης και προώθησης της απασχόλησης του ΟΑΕΔ, ενώ εκτιµάται ότι περίπου 200.000 εργαζόµενοι θα συµµετάσχουν σε προγράµµατα επαγγελµατικής εκπαίδευσης και περίπου 14.000 νέοι ήδη φοιτούν στις σχολές επαγγελµατικής εκπαίδευσης του οργανισµού.

Εντός του 2011σταδιακά πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα εξής προγράµµατα:
1. «Επιταγή Επανένταξης», µε µετατροπή του επιδόµατος ανεργίας σε επίδοµα απασχόλησης για 10.000 ανέργους.
2. Απασχόλησης 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
3. Διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου µε επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας, έτους 2011 και διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας µε επιχορήγηση µέρους των εργοδοτικών εισφορών.
4. Επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθµιας εκπαίδευσης.
5. Απασχόλησης απόφοιτων δευτεροβάθµιας επαγγελµατικής εκπαίδευσης, που το πρόγραµµα σπουδών τους εµπεριέχει θεωρητική εκπαίδευση στο σχολείο και θεσµοθετηµένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγµατικές συνθήκες εργασίας.

Στην πρωτοβουλία του ΟΑΕΔ µπορεί να ενταχθεί οποιαδήποτε επιχείρηση.

Τα προγράµµατα του ΟΑΕΔ τους επόµενους µήνες θα αφορούν, µεταξύ άλλων, την επανένταξη στην αγορά εργασίας µε µετατροπή του επιδόµατος ανεργίας και την απασχόληση ανέργων 55 έως 64 ετών.