Η Coca-Cola Τρία Έψιλον παρουσίασε αναλυτικά στην Έκθεση Κοινωνικής Ευθύνης 2007 την πρόοδό της σχετικά με την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Η έκθεση καλύπτει και τις 28 χώρες, στις οποίες δραστηριοποιείται και είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση: www.coca-colahellenic.com.

Μείζων πρωτοβουλία το 2007 υπήρξε η απόφαση κατασκευής 15 επιπλέον μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θέρμανσης, μετά την επιτυχή δημιουργία μιας ίδιας μονάδας στην Ουγγαρία το προηγούμενο έτος. Μετά από δύο χρόνια, όταν τεθούν σε πλήρη λειτουργία, οι 15 μονάδες θα μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές CO2, που προέρχονται από τις εγκαταστάσεις παραγωγής, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40% σε κάθε μονάδα παραγωγής ξεχωριστά. Η συνολική μείωση εκπομπών CO2 από τις 80 εγκαταστάσεις της εταιρείας θα είναι 20%.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Gunter Verheugen, ο οποίος ήταν παρών στη ανακοίνωση της πρωτοβουλίας, δήλωσε ότι «αυτή η ενέργεια καταδεικνύει ότι η καινοτομία δεν αποτελεί μόνο κινητήρια δύναμη οικονομικής ανταγωνιστικότητας, αλλά μπορεί επίσης να συνδράμει τη συμβολή των επιχειρηματικών φορέων για την επίτευξη ευρύτερων κοινωνικών στόχων…»’.

Μια δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία ήταν η ολοκλήρωση του πρώτου εργοστασίου ανακύκλωσης PET φιαλών στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αυστρία. Το εργοστάσιο διαθέτει δυναμικό επεξεργασίας 20.000 τόνων μεταχειρισμένων φιαλών PET ετησίως, μετατρέποντας το υλικό αυτό σε νιφάδες από PET κατάλληλες για κατασκευή νέων φιαλών και συσκευασία τροφίμων.

Το έργο είναι αποτέλεσμα βιομηχανικής συνεργασίας με τέσσερις αυστριακές εταιρείες παραγωγής ποτών. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστρίας, Josef Proll, περιέγραψε αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο ως «τέλεια λύση για το περιβάλλον, την οικονομία και τον καταναλωτή».

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον επιδιώκει ενεργά να αυξήσει την αποτελεσματική αξιοποίηση πόρων. Συλλέγει, ανακυκλώνει και επαναχρησιμοποιεί το 50% όλων των συσκευασιών της εντός της ΕΕ και κατά μέσο όρο το 37% σε όλες τις χώρες, στις οποίες δραστηριοποιείται. Η εταιρεία έχει βελτιώσει επίσης την αποτελεσματικότητα χρήσης νερού κατά 19% και χρήσης ενέργειας κατά 27% ανά λίτρο παραγόμενου ποτού σε σύγκριση με το 2002 και σχεδιάζει να βελτιώσει περαιτέρω αυτά τα ποσοστά. Η Coca-Cola Τρία Έψιλον σκοπεύει να αγοράσει νέα ψυγεία το 2008, τα οποία εξοικονομούν ενέργεια κατά 20% σε σύγκριση με προηγούμενα μοντέλα.

Η εταιρεία, ανταποκρινόμενη στο ενδιαφέρον των καταναλωτών για υγεία και ευεξία, μείωσε τη μέση περιεκτικότητα των μη αλκοολούχων ποτών της σε θερμίδες κατά 19% τα τελευταία έξι χρόνια. Η γκάμα προϊόντων της έχει εμπλουτιστεί περιλαμβάνοντας περισσότερα προϊόντα νερού, χυμών, αναψυκτικών με λίγες θερμίδες και υγιεινών ποτών, προσφέροντας περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το ποσοστό ανθρακούχων αναψυκτικών από 90% το 2001 διαμορφώθηκε σε 63% το 2007.

Επίσης, το 2007 στις συσκευασίες των αναψυκτικών προστέθηκαν ετικέτες για την ενδεικτική ημερήσια πρόσληψη (GDA), οι οποίες ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την περιεκτικότητα σε θερμίδες και θρεπτικές ουσίες.

Στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της εταιρείας εξακολουθεί να βρίσκεται η προστασία των υδάτινων πόρων. Το 2007, η Coca-Cola Τρία Έψιλον συνυπέγραψε το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για την Προστασία του Νερού και προσκλήθηκε να παρουσιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμά της για το Δούναβη (Danube Box), σε συνεργασία με τον εταίρο της, ICPDR, στην ”Εβδομάδα Νερού 2007 της Στοκχόλμης”.

Στο πλαίσιο των ενεργειών για την ανακούφιση των θυμάτων των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 στην Ελλάδα, της ξηρασίας στη Ρουμανία και των πλημμύρων στη Σλοβενία και στη Βουλγαρία, η Coca-Cola Τρία Έψιλον πρόσφερε περίπου 600.000 λίτρα πόσιμου νερού και συμμετείχε σημαντικά στην χρηματοδότηση των προγραμμάτων αποκατάστασης.

Η συνεισφορά της Coca-Cola Τρία Έψιλον στο τομέα του εργασιακού περιβάλλοντος αναγνωρίστηκε μέσω διαφόρων βραβείων εργοδοσίας το 2007 συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για τις δραστηριότητές της στη Σερβία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ιταλία και Δημοκρατία της Τσεχίας.

Πηγή: emea.gr