Ο εξαετής κύκλος ύφεσης για την Ελλάδα φαίνεται να τελειώνει και το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης με οριακή ανάπτυξη 0,6% που θα επιταχυνθεί στο 2,9% το 2015, με όχημα σημαντική αύξηση των επενδύσεων, που θα συνδυαστεί με υποχώρηση της ανεργίας, εκτιμά η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα με τίτλο «Είναι ορατή η οικονομική ανάκαμψη», η Επιτροπή θεωρεί πως υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις που παραπέμπουν στο ότι η ύφεση στην Ελλάδα φαίνεται να υποχωρεί. Οι μισθοί ωστόσο θα συνεχίσουν να μειώνονται. Συνολικά η κατά κεφαλήν αποζημίωση θα μειωθεί κατά 7% φέτος και κατά 1,5% τον επόμενο χρόνο και αναμένεται να ταθεροποιηθεί το 2015. Το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος στο 4% του ΑΕΠ.

Επιπρόσθετα, αναιμική ανάπτυξη και υψηλή ανεργία στην Ευρωζώνη για το 2014 προβλέπει η έκθεση καθώς οι Βρυξέλλες χαμήλωσαν τον πήχυ για τους ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο έτος στο 1,1% (από 1,2% την άνοιξη και 1,4% στις αρχές του 2013), προβλέποντας παράλληλα ότι η ανεργία θα παραμείνει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.