Δυσοίωνες αναμένεται να είναι οι νέες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τον Ιανουάριο.

Ο κοινοτικός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια εκτιμάται ότι θα αναθεωρήσει σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις που είχαν δημοσιευτεί στη φθινοπωρινή έκθεση της Ε.Ε. όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες της χώρες της ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι νέες εκτιμήσεις θα προβλέπουν εκτίναξη της ανεργίας το 2009 σε επίπεδα άνω του 9%, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ότι το επόμενο έτος η ανεργία θα παραμείνει στα επίπεδα του 2008, δηλαδή στο 7,5%.

Το διάστημα αυτό, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας ετοιμάζουν το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την τριετία 2008-2011 το οποίο θα κατατεθεί στην Ε.Ε. Το ΠΣΑ θα περιλαμβάνει και πάλι το απαισιόδοξο σενάριο που «χαμηλώνει» το ρυθμό ανάπτυξης γύρω από το 2% το 2009 από 2,7% που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός.

Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρχει εκτίμηση για υψηλότερο έλλειμμα τόσο για το 2008 όσο και για το 2009. Ειδικότερα για φέτος εκφράζονται φόβοι ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή του 3% από 2,5% που προβλέπεται και το 2009 θα κινηθεί πάνω από το 2%.

Πηγή: Ημερησία