Οι μισθολογικές διαφορές και η αναποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας αποτελούν σημαντικά εμπόδια για την πρόοδο στον τομέα της βιωσιμότητας και των «πράσινων» θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα «The Green Wage Premium Does it Pay to Move into a Green Job?» της Adecco. Σύμφωνα με αυτήν, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ «πράσινων» και μη «πράσινων» θέσεων ανέρχεται στο -0,46%.
Παρ’ όλο που ρόλοι υψηλής εξειδίκευσης, όπως σύμβουλοι αειφορίας και διευθυντές cleantech, προσφέρουν αμοιβές έως και 22% υψηλότερες, οι θέσεις χαμηλής κατάρτισης και λιγότερο ανταγωνιστικές μισθολογικά, δημιουργούν εμπόδια στη συμμετοχή του δυναμικού. Η έρευνα υπογραμμίζει τον ρόλο των προγραμμάτων reskilling και upskilling, ιδιαίτερα για εργαζόμενους από μη «πράσινους» κλάδους.
Νέες θέσεις εργασίας από τον κλάδο της ενέργειας
Στην Ελλάδα, η «πράσινη» μετάβαση συνδέεται στενά με την ενεργειακή αποδοτικότητα, τις ΑΠΕ και την κυκλική οικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΕΕ, οι «πράσινες» θέσεις εργασίας στη χώρα μας παρουσιάζουν αύξηση, ιδίως στους τομείς της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, της διαχείρισης αποβλήτων και της βιώσιμης γεωργίας.
Συγκεκριμένα, ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημείωσε αύξηση απασχόλησης κατά 18% την τελευταία πενταετία, ενώ οι θέσεις εργασίας στη διαχείριση αποβλήτων αυξήθηκαν κατά 12%. Επιπλέον, εκτιμάται ότι, έως το 2030, θα δημιουργηθούν περισσότερες από 50.000 νέες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία. Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτή παρεμποδίζεται συχνά από την έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού και τις περιφερειακές ανισότητες.