Επιδόσεις, που την κατατάσσουν κάτω του παγκόσμιου μέσου όρου εμφανίζει η Ελλάδα ως προς τις πολιτικές που εφαρμόζει, άλλα και τις συνθήκες, που επικρατούν για την προσέλκυση, ανάδειξη και διατήρηση των ταλέντων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Economist Intelligence Unit, η Ελλάδα βρίσκεται στην 33η θέση ανάμεσα σε 60 χώρες στο Global Talent Index (GTI) 2015, συγκεντρώνοντας 45,7 μονάδες (με κλίμακα το 100).

Το ρόλο τους, ως «γη της επαγγελίας» για τα νέα ταλέντα, επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ, που, για το 2015, αναδεικνύονται στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας με τις χώρες, που διακρίνονται στην προσέλκυση, ανάδειξη και διατήρηση των ταλέντων. Τα πλεονεκτήματα της περιοχής, που λειτουργούν ως μαγνήτης για τα νέα ταλέντα, είναι η αριστεία των πανεπιστημίων της, η υψηλή ποιότητα του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού και το αξιοκρατικό και απαλλαγμένο από περιοριστικές ρυθμίσεις περιβάλλον εργασίας. Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του Global Talent Index 2015, η Ευρώπη κυριαρχεί στην κορυφαία πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, όσον αφορά την ανάδειξη και τη διατήρηση των ταλέντων. Δανία, Φινλανδία και Νορβηγία καταλαμβάνουν τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση, αντίστοιχα, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει η Σουηδία.

Και οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, που διακρίνονται για τη στρατηγική τους έναντι των νέων ταλέντων, ξεχωρίζουν για τις σημαντικές επενδύσεις τους στην εκπαίδευση από το Δημοτικό μέχρι την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στο μεταξύ, Αυστραλία και Σιγκαπούρη διαδέχονται την πρώτη πεντάδα των κορυφαίων χωρών στον κόσμο στην ανάδειξη και διατήρηση νέων ταλέντων, ενώ Καναδάς, Ελβετία και Χονγκ Κογκ συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Economist Intelligence Unit, η Αυστραλία διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα των πανεπιστημίων της και η Σιγκαπούρη για τον προσανατολισμό της στο διεθνές εμπόριο και τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Σημαντικές επιδόσεις, όσον αφορά την πολιτική για τη προσέλκυση, ανάδειξη και διατήρηση νέων ταλέντων, καταγράφει η Κίνα. Η χώρα κατάφερε να αναρριχηθεί στην 31η θέση το 2015 από την 33η το 2011 και να βελτιώσει, κατά πολύ, τη συνολική βαθμολογία της.