Ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη 1η Οκτωβρίου το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα στεφθεί με επιτυχία, αφού αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος της τράπεζας για αποχωρήσεις περίπου 400 εργαζομένων. Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της Alpha Bank, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν στοχευμένο και σε πλήρη αρμονία με το εν εξελίξει σχέδιο μετασχηματισμού της.

«Ο μετασχηματισμός αυτός που έχει ως επίκεντρο την ψηφιοποίηση των εργασιών και των προσφερόμενων προϊόντων αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε νέες προσλήψεις προσωπικού, ικανού να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της τεχνολογίας» ανέφερε μεταξύ άλλων η τράπεζα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Workforce, η τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει κλιμακωτά σε 200 νέες προσλήψεις. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων εθελουσίων εξόδων που ξεκίνησαν οι τράπεζες στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, οι τελευταίες έχουν δώσει περισσότερα από 2,3 δις. ευρώ για να επιτύχουν συνολική μείωση του ανθρώπινου δυναμικού τους κατά 18.970 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αλλά και των ισολογισμών των τραπεζών από το 2013, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν εφαρμόσει μέχρι σήμερα τα γενναιότερα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, με κόστος 650 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Ακολουθούν η Alpha Bank και η Eurobank με κόστος περίπου 500 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Το μέσο κόστος αποζημίωσης ήταν 60.000 – 70.000 ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει ασφαλιστικές και άλλες παροχές. Πέρα από την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος που προέκυψε ως ανάγκη μετά την μεγάλη οικονομική κρίση του 2010, η ψηφιοποίηση των συναλλαγών και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών ήταν δύο ακόμη λόγοι σχεδιασμού και υλοποίησης ανάλογων προγραμμάτων.

Πηγή: Ελληνική Ένωση Τραπεζών