Μία πόλη με πληθυσμό ανάλογο της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε στην ανεργία την περίοδο της κρίσης, δηλαδή από τις αρχές του 2010 έως και τον Σεπτέμβριο, διάστημα κατά το οποίο χάθηκαν επιπλέον 777.000 θέσεις εργασίας.

 Την ίδια ώρα η Ελλάδα έχει δύο αρνητικές πρωτιές στην Ευρωζώνη, αλλά και στην Ε.Ε. Έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, αλλά και τη μεγαλύτερη ύφεση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat. Αδύνατο μοιάζει να αναχαιτιστεί η ανεργία στην Ελλάδα. Κάθε μήνα σημειώνει και νέο αρνητικό ρεκόρ, οξύνοντας το κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ως απόρροια της κρίσης και εμβάθυνσης της ύφεσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ανεργία διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 26%, με τον αριθμό των ανέργων να προσεγγίζει το 1,3 εκατ. άτομα.

Μάλιστα οι εκτιμήσεις κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι, αφού θεωρείται ότι για τους επόμενους μήνες, έως το τέλος του έτους, θα είναι ακόμη χειρότερα και δεν αποκλείεται η ανεργία να προσεγγίσει ακόμη και το 30%. Σε μέσα επίπεδα το 2012 (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος) διαμορφώνεται στο 23,7%. Δραματικά είναι τα στοιχεία για την περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Από τις αρχές του 2010 έως και το Σεπτέμβριο του 2012, έχασαν τη δουλειά τους 777.000 εργαζόμενοι. Η ανεργία σε αυτό το διάστημα των 33 μηνών αυξήθηκε κατά 150%, δηλαδή έχαναν τη δουλειά τους κάθε μήνα, 23.560 άτομα ή 785 την ημέρα.