Η τεχνητή νοημοσύνη μεταλλάσσει την αγορά εργασίας και δημιουργεί νέες προκλήσεις για εργοδότες και εργαζόμενους, αναφέρει ένα εκ των συμπεριασμάτων του Emerging Tech Forum, το οποίο διεξήγαγε, για τέταρτη χρονιά, η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA). Μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ανέφερε, στην εισήγησή του, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πάνω από 300.000 ελλείψεις σε τεχνικές ειδικότητες, ενώ επεσήμανε ότι ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός πρέπει να αποτελέσει απαραίτητη βάση για την επιλογή επαγγέλματος. Την ίδια ώρα, όπως υπογράμμισε, παρατηρείται ενδιαφέρον από ανθρώπινο δυναμικό τόσο χαμηλών, όσο και υψηλών δεξιοτήτων, το οποίο είχε μεταναστεύσει στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια, να επιστρέψει στη χώρα. Επίσης, αναφερόμενος στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, τόνισε ότι έχει καταφέρει να παρέχει σημαντικά δεδομένα, όπως, για παράδειγμα, την αύξηση υπερωριών κατά 5% στις τράπεζες και κατά 62% στα σούπερ μάρκετ.
Οι εργαζόμενοι ζητούν ΕΚΕ και work-life balance
Ακολούθως, ο Μπάμπης Μπακόλιας, Director & General Manager, Ansys Hellas, ανέφερε ότι η εταιρεία του αξιοποιεί πλέον τα ψηφιακά εργαλεία και την ΤΝ για την εύρεση εργατικού δυναμικού. Σημείωσε ότι η τεχνολογία αποτελεί βοηθό τόσο για την ανάδειξη νέων εργαζομένων, όσο και για την ανάλυση δεδομένων και τη χάραξη στρατηγικής προσλήψεων. Παρ’ όλα αυτά, η τελική επιλογή γίνεται μετά από συνεργασία με πανεπιστήμια και ύστερα από σειρά συνεντεύξεων των υποψηφίων, σε συνδυασμό με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.
Παράλληλα, παρατήρησε μεγάλη διαφορά στις συνεντεύξεις εργασίας πριν και μετά την πανδημία, καθώς πριν οι υποψήφιοι επιζητούσαν τη μονιμότητα, ενώ πλέον επιθυμούν η εργασία τους να έχει θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και να τους παρέχει ισορροπία σε σχέση με την προσωπική τους ζωή. Για το case study του ψηφιακού μετασχηματισμού της Deloitte αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό έκανε λόγο η Ειρήνη Παναγιωτακοπούλου, Chief Human Resources Officer, Deloitte και επισήμανε ότι, τα τελευταία χρόνια, το 50% από τους 3.000 εργαζομένους της διαθέτει υψηλό τεχνολογικό υπόβαθρο. Χαρακτήρισε σημαντικό τον προσδιορισμό του κατάλληλου υποψηφίου μέσω των δεξιοτήτων του και την εφαρμογή στοχευμένων στρατηγικών προσέλκυσης μέσω ψηφιακών καναλιών, όπως τα social media και ειδικότερα το LinkedIn. Υπογράμμισε δε ως θεμελιώδη για τη διαδικασία προσλήψεων τη συνεργασία με τα πανεπιστήμια, καθώς και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών workshops και εκδηλώσεων.