Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, τα έμφυλα στερεότυπα εξακολουθούν να υφίστανται στο εργασιακό περιβάλλον, διαμορφώνοντας τόσο τις ευκαιρίες οι οποίες προσφέρονται, όσο και τη συνολική εργασιακή κουλτούρα. Διαιωνίζουν δε την ανισότητα και εμποδίζουν την ανάπτυξη ενός πραγματικά ποικιλόμορφου και χωρίς αποκλεισμούς χώρου εργασίας. Η αντιμετώπιση αυτών των στερεοτύπων είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ισότητας των φύλων στον επαγγελματικό κλάδο της Ελλάδας.
Οι γυναίκες στην Ελλάδα εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε ορισμένους κλάδους, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας και στους ηγετικούς ρόλους. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν συχνά τη διαδικτυακή παρενόχληση και τον σεξισμό στα social media, γεγονός το οποίο μπορεί να τις αποθαρρύνει από την περαιτέρω συμμετοχή τους σε ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης ή δικτύωσης, ενώ και η προκατάληψη μέσα από οπτικές αναπαραστάσεις, διαδραματίζει επίσης ρόλο στην ενίσχυση των στερεοτύπων φύλου στον χώρο εργασίας.
Για την αντιμετώπιση αυτών των διάχυτων στερεοτύπων φύλου, τόσο οι εταιρείες, όσο και η κοινωνία πρέπει να υιοθετήσουν ολοκληρωμένες στρατηγικές. Βασικό πρώτο βήμα είναι να διασφαλιστεί ότι οι αγγελίες εργασίας χρησιμοποιούν ουδέτερη ως προς το φύλο γλώσσα και συμπεριληπτικές οπτικές αναπαραστάσεις. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να εφαρμόσουν προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού σχετικά με τις ασυνείδητες προκαταλήψεις, ειδικά για το τμήμα προσλήψεων.
Παράλληλα, οι social media πλατφόρμες θα πρέπει να υιοθετήσουν συμπεριληπτικούς αλγορίθμους για τις αγγελίες εργασίας, διασφαλίζοντας ότι οι ευκαιρίες απασχόλησης φτάνουν σε ένα ευρύ φάσμα ατόμων. Άλλο κρίσιμο στοιχείο είναι η δημιουργία ασφαλών και υποστηρικτικών εργασιακών περιβαλλόντων, ενώ η ενθάρρυνση του ανοικτού διαλόγου σχετικά με θέματα φύλου και η προώθηση μιας κουλτούρας σεβασμού και ένταξης μπορεί να συμβάλει στη μείωση των περιπτώσεων σεξισμού. Τα δε οφέλη από την επίτευξη της ισότητας των φύλων στον χώρο εργασίας είναι τεράστια, όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά και για τις επιχειρήσεις και την οικονομία.
Ένα ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό φέρνει ένα ευρύ φάσμα προοπτικών, ιδεών και προσεγγίσεων επίλυσης προβλημάτων. Εξάλλου, η προώθηση της ισότητας των φύλων συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο θετικής και χωρίς αποκλεισμούς κουλτούρας στον χώρο εργασίας και συμβάλει σημαντικά στη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.
Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα HeyPeople!, το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε, σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα στερεότυπα φύλου μεταξύ των νέων ατόμων, με έμφαση στις στερεότυπες αναπαραστάσεις επαγγελματικών ρόλων και ευκαιριών σταδιοδρομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επηρεάζοντας τις επιλογές σταδιοδρομίας.