Ιανουάριος, πρώτος μήνας του χρόνου και ο καθένας, έχοντας κάνει τον απολογισμό του, επαναπροσδιορίζει τα όνειρά του.

Το 2021 ήταν μία χρονιά επαναστατική. Από τη μία το εμβόλιο και η τεχνολογία mRNA για την προστασία ενάντια στον Covid και από την άλλη η έλευση του 5G, με το Metaverse να αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο. Πιθανόν η τρέχουσα καθημερινότητα και όλα όσα συμβαίνουν μέσα στο οικοσύστημα που ο καθένας κινείται να μας κάνουν να μην έχουμε αντιληφθεί πόσο ο κόσμος πρόκειται να αλλάξει, τα άλματα που κάνουν η επιστήμη και η τεχνολογία και οι νέοι ορίζοντες που ανοίγουν. Επίσης, σε εγχώριο επίπεδο, το «ελληνικό Me Too» μας έφερε αντιμέτωπους με «αλήθειες» και παθογένειες που ταλανίζουν την κοινωνία μας, προκαλώντας ποικίλλα συναισθήματα.

Ο κόσμος μας αλλάζει και προχωρά σε νέους δρόμους. Μπορεί αυτό να ακούγεται κοινότυπο και κάποιες φορές κλισέ. Ταυτόχρονα, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η κλεισούρα από το Lockdown, οι περιορισμοί και τα μέτρα εξόδου, η τηλεργασία έχουν καλλιεργήσει περισσότερο την ανάγκη της εξωστρέφειας σε όλους μας. Δαιμονοποιώντας ή όχι τα τεκταινόμενα, ένα είναι σίγουρο:

Η μόνη σταθερά πρέπει να είναι η υγεία μας, σε κάθε επίπεδο. Ίσως, να έχει έρθει εκείνη η εποχή που απαιτείται να δώσουμε τη δέσουσα σημασία στη διάσταση της ψυχικής υγείας, μια έννοια πιο άυλη που, όμως, φαίνεται έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα το τελευταίο έτος. Οι οργανισμοί οφείλουν να λάβουν υπόψη τις επιπτώσεις όλων όσων συμβαίνουν στην ψυχική υγεία των εργαζομένων όταν σχεδιάζουν τις ενέργειές τους και χαράζουν τη στρατηγική τους για τη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Σε όλο αυτό, ας μην ξεχνάμε ότι πολύτιμος αρωγός είναι τα προγράμματα υποστήριξης των εργαζομένων τους (EAPs), ενώ η εκπαίδευση και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού καθίσταται πιο απαραίτητη από ποτέ, προκειμένου να ανταποκριθούν στην «επόμενη μέρα».

Το 2019, το 2020, το 2021 έχουν ανατρέψει όλα τα δεδομένα μας. Από την άλλη, όμως, στον καθένα ξεχωριστά έχουν δώσει διαφορετικά εφόδια και έχουν «εμπλουτίσει» το βαλιτσάκι της ζωής του. Ας κρατήσουμε όλα όσα έχουμε μάθει ή έχουμε αλλάξει και ας προχωρήσουμε το 2022, χωρίς φόβο, στη νέα εποχή που είναι μπροστά μας. «Χέρι-χέρι» με τους ανθρώπους μας, ας χαράξουμε το «μετά», ακόμα και αν δεν μπορούμε να το προβλέψουμε.

Καλή ανάγνωση!