Τη δική του εναλλακτική πρόταση για τις εργασιακές σχέσεις παρουσίασε χθες βράδυ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παράλληλα δεσμεύθηκε στην κατάργηση του «Νόμου Χατζηδάκη» όταν και εφόσον έρθει στην εξουσία το κόμμα του. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που ανέπτυξε ο Αλ. Τσίπρας στηρίζεται σε 4 άξονες:

1. Μισθολογικές αυξήσεις κι όχι στασιμότητα των μισθών μέχρι να αυξηθεί το ΑΕΠ και απλήρωτη εργασία, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

2. Ισχυρό σύστημα συλλογικών συμβάσεων, κι όχι ατομικές συμβάσεις όπως προβλέπει ο νόμος της κυβέρνησης, «που οδηγούν σε ανεξέλεγκτες απολύσεις».

3. Αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί αντί της ανεξέλεγκτης κατάστασης που κατά την άποψη ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί σήμερα.

4. Ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων, «σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική που έχει κάνει την Ελλάδα μια από τις «πρωταθλήτριες» της ανεργίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά συνδέεται άρρηκτα με την επανεκκίνηση της οικονομίας και την εναλλακτική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η καθιέρωση του 35ωρου, αρχικά πιλοτικά σε συγκεκριμένους κλάδους, μπορεί να αποτελέσει ισχυρή αναπτυξιακή πρόταση. Αναλυτικότερα, η πρόταση που ανέπτυξε ο Αλ. Τσίπρας, προβλέπει:

– Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

– Δημιουργία νέου πλαισίου που θα ενισχύει τις συλλογικές συμβάσεις

– Αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας με σκοπό την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας

– Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις

– Μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών και αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους

– Στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα

– Αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους

– Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, με παράλληλη δημιουργία ειδικού φορέα για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου και ισοτιμία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

– Ριζικές τομές για όσους εργάζονται σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης (εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, κ.λπ.)

– Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες για κατάργηση της εικονικής εργολαβίας

– Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και αλλεπάλληλες συμβάσεις ορισμένου χρόνου

– Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και όχι ως αυτοαπασχολούμενων και

– Ρύθμιση της τηλεργασίας με νέο θεσμικό πλαίσιο που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας.