Σύμφωνα με έρευνα της Endeavor Greece, με δείγμα 100 ταχέως αναπτυσσόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η 1 στις 3 εταιρείες δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εργασίας, με 7 στους 10 επιχειρηματίες να αναφέρουν ότι έχουν αυτοματοποιήσει τις λειτουργίες τους σε ικανοποιητικό βαθμό και 2 στους 10 να δηλώνουν εξαιρετικό βαθμό αυτοματισμού.

Αναλυτικότερα, η εν λόγω έρευνα διαπιστώνει ότι το 60% των επιχειρήσεων έχει ήδη αρχίσει να σημειώνει από μικρή έως και πολύ μεγάλη πτώση πωλήσεων, δηλαδή επιβάρυνση που ενδέχεται να αγγίξει το 50% των εσόδων τους, ενώ το 70% των εταιρειών αντιμετωπίζει έλλειψη σε βασικές πρώτες ύλες που προμηθεύεται από το εξωτερικό.

Επιπροσθέτως, 4 στους 10 επιχειρηματίες θεωρούν ότι η αστάθεια θα συνεχιστεί για μεγαλύτερο διάστημα, ίσως έως και το τέλος του 2020, με το 60% των εταιρειών να δηλώνει πως δεν είχε σχέδιο επιχειρηματικής συνέχειας κατά την έναρξη της πανδημίας.

Επίσης, το 30% του δείγματος πιθανολογεί ότι θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού του σε ποσοστό που ενδέχεται να φτάσει έως και το 25%, ενώ το 5% αναμένει μείωση των εργαζομένων του έως και 50%. Σημειώνεται, τέλος, ότι το 65% των ερωτηθέντων δεν προγραμματίζει προς το παρόν κάποια διαδικασία περιορισμού του ανθρώπινου δυναμικού του.