Σημάδια ανάσχεσης στην αύξηση της ανεργίας διαπίστωσε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επικαλούμενος στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου εμφανίζεται θετικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους Γιάννη Στουρνάρα, Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Βρούτση για την ανάληψη δράσεων καταπολέμησης της ανεργίας και της ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, επιχείρησε να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα σε ό,τι αφορά το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, επισημαίνοντας «επιτέλους, και κάποια καλά νέα για την οικονομία». Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», με το οποίο παρακολουθούνται οι ρυθμοί απασχόλησης, τον Μάρτιο υπήρξε θετικό ισοζύγιο 8.950 θέσεων εργασίας καθώς έγιναν 46.488 προσλήψεις, έναντι 37.538 απολύσεων.

Ακόμη πιο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τον Απρίλιο το θετικό ισοζύγιο έφτασε τις 15.198 θέσεις, καθώς έγιναν 62.538 προσλήψεις και 47.340 απολύσεις. Όπως μάλιστα σημείωσε ο Α. Σαμαράς η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί σε εποχικούς παράγοντες, δηλαδή στην πρόσκαιρη αύξηση των προσλήψεων λόγω τουριστικών εργασιών, γιατί στο χρονικό διάστημα δεν έχει ακόμα ουσιαστικά ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. «Έχουμε, λοιπόν, μια πρώτη ένδειξη ότι η αύξηση της ανεργίας έχει αρχίσει να φρενάρει. Είναι μόνον ένδειξη, αλλά μια ένδειξη ισχυρή, που μένει να επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες».