Καθώς ο κλάδος των επενδυτικών τραπεζών ετοιμάζεται να ανακοινώσει κέρδη, τα οποία θα κυμαίνονται στα επίπεδα του 2003, ορισμένες τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε περικοπή του εργατικού δυναμικού τους κατά 20%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι απολύσεις άγγιζαν το 5%.
Κάποιοι αναλυτές, μάλιστα, εκτιμούν ότι οι περικοπές μπορεί να ανέλθουν και στο 30%. Ο τελευταίος κύκλος προσλήψεων άρχισε το 2003, όταν οι επενδυτικές τράπεζες ξεκίνησαν να αυξάνουν το προσωπικό τους, καθώς ο όγκος των συμφωνιών ενισχύθηκε μετά την υποχώρηση που είχε σημειωθεί το 2001- 2002.
Οι βρετανικές και ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες είχαν προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2007 στη μείωση του προσωπικού τους κατά 30% με 40%, σύμφωνα με τις ετήσιες τραπεζικές αναφορές. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, δημιουργήθηκαν πολλές νέες θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο.
Η Goldman Sachs απασχολεί, πλέον, τόσους εργαζομένους όσους απασχολούσε στις αρχές του 2007, μετά την ανακοίνωση της τράπεζας για μείωση του προσωπικού της κατά 10%.
Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της UBS. Οι αναλυτές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι οι απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2001-2002 αφορούσαν κυρίως στον τεχνολογικό τομέα, στις εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης και στις εταιρείες τηλεπικοινωνίας.
Ο κλάδος των επενδυτικών τραπεζών και η βιομηχανία της εταιρικής χρηματοδότησης δεν επηρεάστηκαν από εκείνη την οικονομική επιβράδυνση, που ανάγκασε τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στη διαδικασία των απολύσεων.
Επιπλέον, η Credit Suisse Group ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην περικοπή 500 θέσεων εργασίας, η οποία θα επηρεάσει τις επενδυτικές της μονάδες παγκοσμίως, ενώ νωρίτερα το τρέχον έτος είχε απολύσει 1.300 επιπλέον εργαζομένους. Την ίδια στιγμή, η Deutsche Bank θα απολύσει περίπου 900 εργαζομένους, ενώ 2.700 θέσεις θα μειωθούν και από τη Royal Bank of Scotland. Η UBS ανακοίνωσε τις περισσότερες απολύσεις, καθώς το διάστημα 2003-2007 είχε αυξήσει το εργατικό δυναμικό της κατά 40%.
Πηγή: Η Ναυτεμπορική