Η εποχή που οι γονείς προέτρεπαν τα παιδιά τους να γίνουν γιατροί ή δικηγόροι...έχει περάσει (έτσι και αλλιώς) ανεπιστρεπτί. Στο μέλλον, οι πιλότοι διαστημοπλοίων, οι κατασκευαστές ανθρωπίνων μελών, οι καλλιεργητές τροποποιημένων προϊόντων, οι χρηματιστές χρόνου, ανάμεσα σε άλλα επαγγέλματα, θα πρωταγωνιστήσουν στην ατζέντα του επαγγελματικού προσανατολισμού. Η βρετανική κυβέρνηση σε μία, ομολογουμένως, φιλότιμη προσπάθεια να προβλέψει τις επαγγελματικές ανάγκες του μέλλοντος ανάθεσε στην εταιρεία Fast Future να διεξάγει σχετική έρευνα.
Σε δηλώσεις του ο Άγγλος πρωθυπουργός Gordon Brown τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησής του να προετοιμάσει τη Βρετανία για την οικονομία του μέλλοντος και να διασφαλίσει το ότι η νέα γενιά θα αδράξει τις ευκαιρίες που οι καινοτομίες στην επιστήμη και την τεχνολογία προσφέρουν.
Εξειδικευμένοι ερευνητές εξέτασαν παράγοντες όπως η ανάπτυξη του πληθυσμού και οι κλιματικές αλλαγές σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και κατέληξαν στις 20 δουλειές που στο μέλλον αναμένεται να έχουν ζήτηση. Η έρευνα προοικονομεί μια συναρπαστική εικόνα στην επαγγελματική αρένα των επόμενων δεκαετιών.
1. Κατασκευαστές ανθρωπίνων μελών: Η πρόοδος της επιστήμης θα καταστήσει εφικτό το να μπορούν να δημιουργηθούν «ζωντανά» ανθρώπινα μέλη οπότε θα χρειαστούν κατασκευαστές ανθρώπινων μελών, καταστήματα που θα τα πουλάνε αλλά και ειδικοί που θα τα επισκευάζουν.
2. Νανο-γιατροί: Εξελίξεις στην τεχνολογία για τη δημιουργία υπο-ατομικών συσκευών και θεραπειών ενδέχεται να μεταμορφώσουν την ατομική περίθαλψη. Ως εκ τούτου θα γεννηθεί η ανάγκη για γιατρούς που θα μπορούν να εφαρμόσουν αυτές τις θεραπείες.
3. Καλλιεργητές γενετικά τροποποιημένων τροφίμων: Οι αγρότες της νέας εποχής θα καλλιεργούν φυτά και θα εκτρέφουν ζώα γενετικά τροποποιημένα ώστε να αυξήσουν την ποσότητα που παράγουν αλλά και για να περιλαμβάνουν οι καλλιέργειες και οι εκτροφές ωφέλιμες για τον άνθρωπο πρωτεΐνες. Οι επιστήμονες ήδη δουλεύουν πάνω στη δημιουργία ντομάτας με αντισώματα και θεραπευτικό γάλα από αγελάδες, πρόβατα και κατσίκες.
4. Διαχειριστές/σύμβουλοι ηλικιωμένων: Θα χρειαστούν ειδικοί που θα διαχειρίζονται την υγεία και τις ανάγκες του πληθυσμού που γερνάει. Θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αρκετά νέα φάρμακα καθώς και θεραπείες ψυχικής υγείας και εκγύμνασης.
5. Χειρουργοί αύξησης της μνήμης: Χειρουργοί θα μπορούν να προσθέσουν έξτρα μνήμη στους ανθρώπους που θέλουν να «επεκτείνουν» τη μνήμη τους και να βοηθήσουν αυτούς που έχουν απόθεμα πληροφοριών και χρειάζονται μεγαλύτερη μνήμη για να τις αποθηκεύσουν.
6. Ηθικιστές νέας επιστήμης: Καθώς τα τεχνολογικά επιτεύγματα διευρύνονται σε τομείς όπως η κλωνοποίηση, θα χρειαστούν νέοι ηθικιστές οι οποίοι θα καταλαβαίνουν την επιστήμη και θα βοηθήσουν την κοινωνία να κάνει επιλογές σχετικά με το ποιες εφαρμογές της προόδου είναι επιτρεπτές. Δεν θα τίθεται θέμα αν μπορούμε να το κάνουμε αλλά αν πρέπει.
7. Διαστημικοί πιλότοι, τουριστικοί ξεναγοί και αρχιτέκτονες: Με τις εταιρείες ήδη να υπόσχονται διαστημικό τουρισμό, οι διαστημικοί πιλότοι και οι τουριστικοί ξεναγοί θεωρούνται απαραίτητοι. Το ίδιο ισχύει και για τους αρχιτέκτονες που θα σχεδιάσουν τα κτίρια. Μεγαλεπήβολα projects στο SICSA (Πανεπιστήμιο του Χιούστον) περιλαμβάνουν ένα θερμοκήπιο στον Άρη, σεληνιακά φυλάκια και οχήματα εξερεύνησης του διαστήματος.
8. «Κάθετοι» αγρότες: Κάθετα αγροκτήματα σε υψηλά κτίρια και σε ουρανοξύστες στο κέντρο της πόλης μπορούν να αυξήσουν, μέχρι το 2020, εντυπωσιακά, τις προμήθειες σε τρόφιμα. Οι «κάθετοι» αγρότες θα χρειαστούν εφόδια σε αρκετούς επιστημονικούς κλάδους, στη μηχανική αλλά και στο εμπόριο.
9. Ειδικοί στις κλιματολογικές αλλαγές: Επειδή ο αντίκτυπος των κλιματολογικών αλλαγών αυξάνεται, θα είναι απαραίτητη μια νέα γενιά επιστημόνων οι οποίοι θα μπορέσουν να μειώσουν ή να αντιστρέψουν τις επιδράσεις. Το εύρος των επιστημών και των τεχνολογιών που θα χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνει τη συμπλήρωση των ωκεανών με ρινίσματα σιδήρου για να τοποθετηθούν τεράστιες ομπρέλες που θα εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου.
10. Εφαρμοστές καραντίνας: Αν ένας φονικός ιός αρχίσει να μεταδίδεται ευρέως μόνο λίγες χώρες και άνθρωποι θα είναι προετοιμασμένοι. Οι νοσοκόμες δεν θα επαρκούν και καθώς οι θάνατοι θα αυξάνονται και οι πόλεις θα απομονώνονται, κάποιος θα πρέπει να προσέχει τις πύλες.
11. Αστυνομία καιρικών μεταβολών: Η πρακτική της «κλοπής» σύννεφων για να δημιουργηθεί βροχή ήδη εφαρμόζεται σε κάποια μέρη του πλανήτη και αλλάζει τις καιρικές συνθήκες σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων. Η αστυνομία καιρικών μεταβολών θα πρέπει να ελέγχει και να παρακολουθεί ποιος επιτρέπεται να εκτοξεύσει πυραύλους που περιέχουν ιώδια αργύρου, τα οποία, όταν χτυπήσουν τα διερχόμενα σύννεφα, προκαλούν βροχόπτωση.
12. Εικονικοί δικηγόροι: Πολλές δραστηριότητες της σύγχρονης ζωής μεταφέρονται στο διαδίκτυο και θα χρειαστούν εξειδικευμένοι δικηγόροι που θα λύνουν νομικές διαφορές στις οποίες εμπλέκονται άνθρωποι που ζουν σε διαφορετικές χώρες και περιοχές και υπακούουν σε διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια.
13. Εικονικοί διαχειριστές/ ψηφιακοί καθηγητές: Ευφυή είδωλα ή χαρακτήρες υπολογιστών (avatar) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν ή να αντικαταστήσουν καθηγητές μέσα σε αίθουσες. Σε μια τέτοια χρήση είναι απαραίτητοι οι devotees. Πρόκειται για ανθρώπους που εξασφαλίζουν ότι η σύνδεση ανάμεσα στο avatar και τους μαθητές είναι σωστή.
14. Κατασκευαστές εναλλακτικών οχημάτων: Χρειάζονται σχεδιαστές και κατασκευαστές της επόμενης γενιάς μεταφορικών μέσων που θα χρησιμοποιούν εναλλακτικά υλικά και καύσιμα. Υπάρχουν άραγε ενδεχόμενα, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, για κατασκευή αυτοκινήτων με μηδαμινή εκπομπή ρίπων ή για υποβρύχια ή εναέρια οχήματα;
15. Προσωπικοί παρουσιαστές: Καθώς το περιεχόμενο της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και του διαδικτύου γίνεται εξατομικευμένο, θα υπάρξουν δουλειές και εξειδικευμένοι επαγγελματίες που θα εργάζονται με παραγωγούς και διαφημιστές για να δημιουργήσουν ειδήσεις, ψυχαγωγικά προγράμματα και πληροφορίες απόλυτα στοχευμένες σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Αν και η εξατομίκευση θα γίνεται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές η παρουσίασή τους θα γίνεται από ανθρώπους.
16. Διαχειριστές απόβλητων δεδομένων: Επειδή τα δεδομένα και οι πληροφορίες που μας αφορούν αυξάνονται σε όλους τους υπολογιστές, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να χρειαστούν διαχειριστές, οι οποίοι με ασφάλεια θα «ξεφορτωθούν» τα άχρηστα δεδομένα χωρίς να κινδυνεύει κάποιος να εντοπιστεί ή να πέσει θύμα ηλεκτρονικής κλοπής.
17. Οργανωτές εικονικής ζωής: Οι οργανωτές εικονική ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην οργάνωσή της. Θα προσέχουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία, θα αποθηκεύουν με ασφάλεια τα δεδομένα και θα διαχειρίζονται τους ηλεκτρονικούς κωδικούς και το προφίλ των «εντολέων» τους.
18. Χρηματιστές χρόνου: Ο χρόνος ήταν πάντα πολύτιμος και ήδη υπάρχουν άνθρωποι που αναλαμβάνουν τη διαχείρισή του. Στο μέλλον θα υπάρξουν συναλλαγές χρόνου που θα έχουν τη δική τους αγορά.
19. Υπάλληλοι κοινωνικής δικτύωσης: Θα υπάρχουν άνθρωποι που θα αναλαμβάνουν να φροντίσουν αυτούς που ενδέχεται να τραυματιστούν από το διαδίκτυο ή να μπουν στο περιθώριο της κοινωνικής δικτύωσης.
20. Προσωπικοί managers: Πρόκειται για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του σημερινού στυλίστα και «δημοσιοσχετίστα». Οι προσωπικοί managers θα επιδιώκουν να κάνουν το άτομο σήμα κατατεθέν του εαυτού του. Θα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο αλλά και άλλα Μέσα. Από τις βασικές τους ευθύνες θα είναι να φροντίσουν το προφίλ που κάποιος προβάλλει στο Twitter, στο προσωπικό του Blog κ.ά. Τι προσωπικές αξίες θα θέλει να συνοδεύουν την εικόνα του; Θα είναι αυτή η εικόνα συνεπής με την εικόνα του στην πραγματική ζωή;