Μια ανάσα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και όλοι σπεύδουμε να κλείσουμε, αρχικά όλες τις εκκρεμότητες και, στη συνέχεια, τα κινητά μας. Η κούραση έχει συσσωρευτεί και οι παραλίες φαντάζουν ο απόλυτος προορισμός.

Ως μανιακοί, ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς μετά τις πρώτες δέκα ημέρες «ενοχλητικής» ξεκούρασης (για άλλους μπορεί να είναι και τρεις) αρχίζουμε να σκεφτόμαστε την επιστροφή στο γραφείο και, με καθαρό πλέον μυαλό, να θέτουμε στρατηγικούς στόχους για το χειμώνα που έρχεται.

Για όλους εκείνους, λοιπόν, που θα αναζητήσουν κάτι διαφορετικό για την επιχειρηματική χρονιά που ξεκινά από το Σεπτέμβριο, θυμίζουμε πως τα μοντέλα αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης (επιχειρούμε σήμερα, αλλά με το βλέμμα στο μέλλον), διακρίνονται όλο και πιο επιβλητικά στον ανταγωνιστικό ορίζοντα.

Πώς θα εξασφαλιστεί, όμως, η επιτυχημένη πορεία ενός οργανισμού κάτω από συνθήκες που, ίσως, σήμερα να μην είναι καν ορατές;

Το ανθρώπινο δυναμικό, όσο παράξενο και αν ακούγεται, είναι η απάντηση. Οι άνθρωποι είναι εκείνοι που μπορούν να συμβάλλουν στη ριζική αλλαγή ενός οργανισμού και να εγγυηθούν την ανάπτυξή του σε χαλεπούς καιρούς. Μην ξεχνάμε και τον πολυφορεμένο «πόλεμο ταλέντων», καθώς και τους απαιτητικούς millennials. Αυτοί, οι εργαζόμενοι του μέλλοντος θα μπορέσουν να προσφέρουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μια επιχείρηση και να υλοποιήσουν μελλοντικούς στόχους.

Αρκεί, βέβαια, να μείνουν σε αυτή, να αγαπήσουν τη δουλειά τους και να εργαστούν προς την επίτευξη των εταιρικών στόχων.
Για όλους εσάς που αναζητάτε το κάτι παραπάνω, το στοίχημα είναι ένα: να παρακινήσετε, να εμπνεύσετε και να πείσετε το ανθρώπινο δυναμικό να ενστερνιστεί το εταιρικό όραμα. Στόχος, λοιπόν, για το χειμώνα που έρχεται είναι η δημιουργία του εργασιακού κλίματος που θα ενισχύει τέτοιου είδους συμπεριφορές και η υιοθέτηση μεθόδων που θα βοηθήσουν τους ηγέτες να κινητοποιήσουν τους συνεργάτες τους.

Η αειφόρος ανάπτυξη με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, έτσι ώστε τα παιδιά μας να κληρονομήσουν φυσικούς πόρους, έχει καταστεί ανάγκη.

Μήπως ήρθε η ώρα να επενδύσουμε και στη δέσμευση των ανθρώπων, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να κληρονομήσουν επιτυχία και στο μέλλον;