Μετά την επιτυχία του μυθιστορήματος «Όλα του τα μαθα μα ξέχασα μια λέξη», κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του καθηγητή Δημήτρη Μπουραντά, οποίος εκφράζει συνοπτικά το περιεχόμενο και τη χρησιμότητα του βιβλίου για όλους, στην ακόλουθη παράγραφο:

«Παρ’ ότι ζούμε σ’ ένα κόσμο γεμάτο περιορισμούς που γίνεται όλο και πιο αβέβαιος, πολύπλοκος, αντιφατικός, ανταγωνιστικός, δαρβινικός, ίσως και πιο απάνθρωπος, η ρήση του Αλμπέρ Καμύ “Η ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών” και αυτή του Έριχ Φρομ “είμαστε αποτελέσματα της ιστορίας αλλά ταυτόχρονα δημιουργούμε την ιστορία” έχουν αρκετή δόση αλήθειας. Καθημερινά στη ζωή μας, βρισκόμαστε “επί σκηνής” και παίζουμε “χωρίς πρόβα” λίγο ή πολύ σημαντικές, αλλά κάθε φορά μοναδικές και διαφορετικές πράξεις, κάνοντας τις δικές μας επιλογές σχετικά με το σενάριο και τους ρόλους μας.

Το βιβλίο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο υπόβαθρο εννοιών, αξιών, αρχών και μεθόδων που μας είναι απαραίτητες για να κάνουμε σωστές επιλογές και να “παίζουμε επί σκηνής χωρίς πρόβα” όσο γίνεται καλύτερα για μας και για αυτούς που αγαπάμε.

Αποτελεί ένα μοναδικό και απαραίτητο εφόδιο για να αξιοποιούμε την ελευθερία μας, να μην αφεθούμε στο μοιραίο, στους περιορισμούς και στις επιταγές των άλλων και να μη γευθούμε στο τέλος την πικρία των ανεκπλήρωτων ονείρων και μιας αβίωτης ζωής».

Στο βιβλίο παρουσιάζεται ένα ολοκληρωμένο και δομημένο σύνολο γνώσεων υπαρξιακής, νοητικής, κοινωνικής και πολιτικής νοημοσύνης. Γνώσεις που μας βοηθούν ουσιαστικά να αξιοποιήσουμε το μυαλό μας, να κατανοήσουμε σε βάθος τον εαυτό μας, το νόημα της ζωής, τα όνειρα, τις αξίες, τις προτεραιότητες, τους στόχους και τους τρόπους επίτευξης. Το βιβλίο αποτελεί μια πυξίδα για να ζούμε μια αυθεντική ζωή, να δημιουργούμε το πεπρωμένο μας και ν’ αναπτύσσουμε σωστές ανθρώπινες σχέσεις, ώστε να πραγματώσουμε τις δυνατότητές μας και ν’ αφήσουμε κληρονομία έναν καλύτερο κόσμο.

Ταυτόχρονα, ο συγγραφέας παρουσιάζει ένα πλαίσιο ιδεών που μας βοηθούν να οξύνουμε την πολιτική μας νοημοσύνη, να κάνουμε σωστές πολιτικές επιλογές αφού μέσω αυτών καθορίζουμε τις πολιτικές, τη λειτουργία της δημοκρατίας, την πορεία της χώρας και κατά συνέπεια τις δικές μας «τύχες».

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σεμινάριο ηγεσίας και αυτό-ηγεσίας για όλους. Οι έννοιες, οι αρχές, οι αξίες και οι μέθοδοι που περιλαμβάνει είναι πολύ χρήσιμες. Τόσο για την επαγγελματική μας, όσο και για την προσωπική μας ζωή. Πιστεύω ότι αν τα στελέχη και οι εργαζόμενοι το μελετήσουν και υιοθετήσουν τις ιδέες του, τότε οι επιχειρήσεις θα γίνουν πιο αποτελεσματικές, πιο ανταγωνιστικές και ταυτόχρονα πιο ανθρώπινες.

Ο τρόπος που είναι γραμμένο το βιβλίο είναι μοναδικός αφού ο απλός λόγος, τα παραδείγματα, οι προσωπικές ιστορίες, οι μεταφορές ακόμη και τα διδακτικά ανέκδοτα και το χιούμορ κάνουν απολαυστική την ανάγνωσή του και τις γνώσεις χειροπιαστές και άμεσα εφαρμόσιμες, στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή.

Δημήτρης Μπουραντάς, Εκδόσεις: Πατάκη, Σελ. 464.